name | autoweek.cz

Chrysler má příjemný problém

Chrysler má příjemný problém

04.08.2009 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Prodejci zkrachovalého Chrysleru stojí před nečekaným problémem - mají málo aut. Je to ale i tím, že nikdo jiný nedává takové slevy jako Chrysler - v průměru 4904 dolarů na auto. Finanční efekt z tohoto obratu zatím není dostatečný.

Zájem o koupi vozů Chrysler, Dodge a Jeep pozvolna opět roste. Jenže vzhledem k zastavení výroby na dva měsíce, v souvislosti s ohlášením bankrotu firmy, se mnoha prodejcům Chrysleru nedostává aut. Především je zájem o minivany a Jeepy Wrangler. Prodejci se snaží kupující přesvědčit, aby měli trpělivost, že auta brzy dostanou. A zákazníci jim nyní najednou věří a jsou ochotni složit zálohu ve výši 1000 dolarů. Průměrná dodací lhůta nyní je 71 dní. To znamená, že zákazníci musejí čekat na Wrangler 53 dny, na Dodge Grand Caravan 40 dní a na Chrysler Town&Country (v Evropě se jmenuje Grand Voyager) 28 dní. Chrysler proto nyní ani nemůže těžit z vládní akce Cash-for-Clunkers, tedy americké obdoby šrotovného, podporující náhradu starších aut s velkou spotřebou hospodárnějšími novými vozy.
Chrysler ovšem stále čelí většímu problému, protože potřebuje i zcela nové modely, jenže ty nejsou připraveny. Jedinou plánovanou novinkou je modernizovaný Jeep Grand Cherokee. Opravdové novinky se nedají čekat dříve než v roce 2011, než budou k dispozici vozy vzniklé na bázi Fiatů.