name | autoweek.cz

Motor Jikov Group sází na CNG

Motor Jikov Group sází na CNG

22.10.2011 | | Tiskové zprávy

Volkswagen Passat TSI EcoFuel šetří náklady ve vozovém parku společnosti Motor Jikov Group.

Volkswagen předal do služeb českobudějovické společnosti Motor Jikov Group šest vozů Passat Variant 1,4 TSI EcoFuel s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Slavnostní předání manažerských vozů proběhlo v Českých Budějovicích.

\"Těší nás, že se společnost Motor Jikov Group rozhodla pro modely Volkswagen Passat Variant TSI EcoFuel na zemní plyn. Volkswagen patří mezi průkopníky pohonu na CNG  a se svou nejnovější generací motorů TSI EcoFuel dokonale využívá všech předností tohoto velmi perspektivního ekologického paliva, které se vyplatí i po stránce ekonomické,\" uvedla Martina Kudláková, fleet manažerka Volkswagen - osobní vozy společnosti Import Volkswagen Group.

\"V rámci naší skupiny se dlouhodobě snažíme o snižování emisí CO2 a maximální možnou ochranu životního prostředí. Postupně proto obnovujeme náš vozový park vozidly na CNG, přičemž Passat Variant TSI EcoFuel nás přesvědčil po všech stránkách. S těmito novými vozy bude 40 % naší flotily jezdit na CNG,\" prohlásil Miroslav Dvořák, generální ředitel společnosti Motor Jikov Group a.s., jež má k CNG velmi blízko. Její dceřiná společnost Motor Jikov Strojírenská a.s. totiž od loňského roku vyrábí v Soběslavi malé plnicí stanice CNG pro domácnosti, živnostníky a malé firmy. S touto stanicí lze výhody provozu na CNG využívat i v oblastech, kde dosud žádná veřejná plnicí stanice CNG není.

Volkswagen Passat Variant TSI EcoFuel kombinuje nevšední dynamiku s pozoruhodně nízkými provozními náklady a minimálními emisemi. Inovativní motor 1.4 TSI EcoFuel s dvojitým přeplňováním Twincharger poskytuje nejvyšší výkon 110 kW (150 k) při 5500/min a maximální točivý moment 220 N.m v širokém rozpětí otáček od 1500 do 4500/min. Díky tomu dosáhne Passat Variant TSI EcoFuel nejvyšší rychlosti 212 km/h a zrychlení z klidu na 100 km/h za pouhých 9,9 s.

Bivalentní provoz na CNG a benzin zaručuje bezproblémovou mobilitu s dojezdem až 940 km (480 km na CNG a 460 km na benzin). Passat TSI EcoFuel přesvědčí nejen svým nečekaným temperamentem, ale i nízkou spotřebou 4,3 kg/100 km v kombinovaném režimu EU, což při průměrné ceně zemního plynu cca 24,20 Kč za kg na veřejných plnicích stanicích v ČR znamená provozní náklady na palivo ve výši jen cca 1 Kč na kilometr.