name | autoweek.cz

Carlos Ghosn předsedou představenstva AvtoVAZ

Carlos Ghosn předsedou představenstva AvtoVAZ

30.06.2013 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Carlos Ghosn si přidává další předsednický post. Výkonný šéf Renaultu, Nissanu i Aliance Renault-Nissan se stal i předsedou představenstva společnosti AvtoVAZ. Ke změně došlo i ve vedení společného podniku GM-AvtoVAZ.

Šéf Aliance Renault-Nissan Carlos Ghosn byl jmenován předsedou představenstva ruské společnosti AvtoVAZ. Je to vyjádřením posílení kontroly Aliance nad největší automobilkou v Rusku, která vyrábí automobily pod jménem Lada.

Dosavadní předseda představenstva společnosti AvtoVAZ a šéf ruské státní agentury Rostěchnologii Sergej Čemezov se stal místopředsedou představenstva. Představenstvo namísto dosavadních 12 nyní sestává z 15 členů, včetně osmi lidí z Renault-Nissan.

"Aliance je odhodlána poskytnout veškeré zdroje a odborné znalosti potřebné k přeměně AvtoVAZ v předního světového výrobce automobilů," prohlásil Carlos Ghosn po valné hromadě akcionářů AvtoVAZ.

Generální ředitel automobilky Igor Komarov vloni prohlásil, že AvtoVAZ od spolupráce s Aliancí Renault-Nissan očekává do roku 2017 zdvojnásobení produkce v Togliatti na 1,2 milionu vozů.

Jmenování Ghosna je součástí dohody, na jejímž základě Renault a Nissan získají většinový podíl ve společném podniku s Rostěchnologii, která se do poloviny roku 2014 stane vlastníkem 74,5 % společnosti AvtoVAZ. Renault získal 25 % akcií společnosti AvtoVAZ už v roce 2008, když svou nabídkou předčil společnosti General Motors a Fiat, které také hodlaly investovat do skomírající ruské automobilky, která neměla finanční prostředky pro další existenci.

Ghosn hodlá prostřednictvím AvtoVAZu zvýšit podíl Aliance na ruském trhu, kde rychle roste střední třída a současně je zde obrovské zázemí potenciálních kupujících toužících po novém cenově dostupném autě. Všeobecně se předpokládá, že Rusko po stránce objemu prodeje překoná do roku 2014 Německo a stane se největším automobilovým trhem Evropy. Předpokládaný růst ruského trhu vede nejen Renault, ale i Volkswagen Group se Škodou, Ford a další automobilky k rozšiřování výrobních kapacit.
 

Zajímavé je, že souběžně byl jmenován nový výkonný šéf i ve druhém společném podniku AvtoVAZu, společnosti GM-AvtoVAZ. Generálním ředitelem zde byl jmenován Harry Alan Tilson. Tilson pracuje u General Motors 29 let, a to zejména v oblasti nákupu, logistiky, skladování a distribuce náhradních dílů s působností v USA a Číně. Tilson nahradí Jeffreyho Glovera, který po 3 a půl roce v čele GM-AvtoVAZ odchází do Rüsselsheimu jako ředitel projektu zrychlení společnosti Opel/Vauxhall.