name | autoweek.cz

Autotým prověřuje ojetá vozidla pro širokou veřejnost

Autotým prověřuje ojetá vozidla pro širokou veřejnost

15.05.2015 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Autotým nabízí pro širokou veřejnost službu prověření ojetých vozidel - od prověření původu a technického stavu přes testovací jízdu až po radu s financováním.
Na trhu s ojetými vozidly již rok působí start-upová služba Autotým, která se zabývá vyhledáváním a prověřováním ojetých vozidel. Její vznik podnítila situace na trhu, nevědomost zákazníků i neseriózní chování některých prodejců.
 
Hlavními problémy, které rádci Autotýmu denně řeší v terénu i se zákazníky, jsou přetáčení tachometrů, nejasný původ vozidla či jeho neadekvátní technický stav.
 
Cílem služby Autotým je pomoc lidem při hledání ojetého automobilu, prověření jeho původu (Autotým při tom spolupracuje se společností Cebia), kontrole technického stavu a financování vozidla. Potenciálnímu kupci vozu nabízí všestranný produkt a plně zastupuje jeho zájmy. Veškeré služby provádí pravidelně proškolovaní kvalifikovaní profesionálové s dlouholetou praxí, kteří od vzniku Autotýmu prověřili již stovky automobilů. Jedná se o tým odborníků, který se specializuje na vyhledávání a kompletní prověrku vozidla podle přání klienta.
 
Služby Autotýmu může využít každý, kdo si již vozidlo našel a chce jej nechat před koupí prověřit, ale také zákazníci, kteří zatím na svůj vysněný vůz nenarazili. Ti mohou nechat Autotým požadovaný vůz vyhledat. Následuje prověření původu vozidla, společná testovací jízda, kontrola technického stavu vozu a v případě drobných, akceptovatelných nedostatků i vyjednání slevy u prodejce.
 
Kteroukoliv z uvedených služeb lze využít i jednotlivě, tedy pouze konkrétní prověření daného parametru. Na prověřené skutečnosti poskytuje Autotým záruku formou výstupní zprávy s podrobným popisem stavu vozu.
 
Služby Autotýmu jsou vyhledávány zejména díky hrozivým statistikám nekalého jednání při prodeji ojetých vozů. Dle zkušenosti rádce Jiřího Beneše, regionálního manažera Autotýmu pro Prahu a Střední Čechy, velmi záleží na charakteru konkrétního bazaru či osoby, která automobil nabízí.
 
„Jsou dobří obchodníci a jsou špatní obchodníci, jako všude. Na autech se dají rychle vydělat peníze, což samozřejmě může lákat různé lidi,“ potvrzuje trend Jiří Beneš, odborník s šestnáctiletou praxí v automobilovém průmyslu.
 
S tímto předpokladem je podle něj třeba přistupovat k samotnému nákupu vozidla a jeho slova potvrzuje i výkonná ředitelka Autotýmu Jarmila Kowolowská: „Často se bohužel setkáváme i s těmi, kteří již podvedeni byli a jimž už příliš pomoci nemůžeme. Nicméně obecně oceňují nové možnosti na trhu, to, že se mohou poradit a že mají k ruce člověka, který autům skutečně rozumí.“
 
Autotým je nezávislý subjekt, který neuzavírá partnerství s žádným prodejcem, tudíž si mohou být zákazníci jistí, že výběr vozu bude založen pouze na jeho kvalitách a důvěryhodném profilu. Služby Autotýmu jsou zpoplatněny. Ceny balíčků jsou od 1490 Kč do 4490 Kč, jednotlivé služby lze objednat separátně. Zakoupení služeb u Autotýmu klienta k ničemu nezavazuje.
 
Na prověřovaném autě proběhne přes 130 kontrol a úkonů. Vyhledání toho pravého auta trvá v průměru 29 dní, většina zákazníků však odjíždí se svým vozem do 14-21 dní. V 1. čtvrtletí 2015 si službu od Autotýmu koupilo 168 klientů, z nichž 119 ve svém novém ojetém voze odjelo.
 
Projekt vytvořila společnost Creative Dock. Ta se zabývá inovacemi v oborech, jako jsou finančnictví, pojišťovnictví nebo energetika. Investorem do tohoto projektu je společnost Home Credit Lab.