name | autoweek.cz

Renault oživuje značku Alpine

Renault oživuje značku Alpine

17.06.2015 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Už delší dobu se očekává návrat legendární značky Alpine. Během 24 hodin v Le Mans Renault naznačil podobu připravovaného vozu ve formě studie Celebration, nesoucí rysy klasických vozů Alpine. Je to už třetí studie Alpine. Definitivní podoba sériového vozu se představí v roce 2016.
Studie Alpine Celebration ukazuje dvoumístného kupé s motorem před zadní nápravou. Atraktivní design vozu se hlásí k odkazu berlinetty A110. Oficiálně byl vůz uveden jako koncept postavený na oslavu 60 let od vzniku značky Alpine. Současně v závodě 24 hodin Le Mans po dvou vítězstvích v šampionátu ELMS (2013 a 2014) debutoval vůz LMP2 Signatech Alpine A450b (ten ale po dvou nehodách nedojel).
 
Studii Alpine Celebration postavilo 15 lidí pod vedením Antonyho Villaina a pod dohledem šéfa znovuobnovené Société des Automobiles Alpine Bernarda Olliviera. O studii Alpine Celebration nebyly zveřejněny žádné technické informace.
 
Alpine Celebration je už druhou studií uvedenou v krátké době - po Alpine Vision Grand Turismo, vytvořené na oslavu 15. let této slavné videohry. Tento virtuální vůz byl proměněn ve futuristický model ve skutečné velikosti, který byl vystaven v Paříži na výstavě Rétromobile.
 
v roce 2012 vznikla studie A110-50, připomínající 50 let od představení nejslavnějšího modelu Alpine - berlinetty A110. Tato studie byla tehdy předvedena nejprve na trati při Velké ceně Monaka a posléze na autosalonu v Paříži, tehdy ovšem nikoliv ve stánku Renault, ale ve speciální expozici s historickými vozy Alpine.
 
Značku Alpine založil v Dieppe Jean Rédélé. Ten pro své malé sportovní vozy používal základ, pohonné jednotky a další komponenty ze sériových vozů Renault. Vozy Alpine-Renault v letech 1963 až 1969 získaly v Le Mans mnoho úspěchů. Především se ale proslavily v rallye, mj. i ziskem prvního titulu mistra světa v historii roku 1973.
 
Velké oslavy 60 let Alpine se připravují na Festival rychlosti do Goodwoodu (26. - 28. června) a poté do Dieppe (11. až 13. září).