name | autoweek.cz

Matthias Mueller novým šéfem Volkswagenu

Matthias Mueller novým šéfem Volkswagenu

25.09.2015 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Po mnohahodinovém jednání dvacetičlenné dozorčí rady její předseda Berthold Huber oznámil novou vedoucí strukturu koncernu Volkswagen. Nástupcem Martina Winterkorna, který rezignoval v důsledku aféry s manipulací s měřením emisí v USA, se podle očekávání stal Matthias Mueller.
Nového předsedu představenstva a generálního ředitele Volkswagen Group Matthiase Muellera čeká okamžitý vstup do aféry s použitím ilegálního software při měření emisí vznětových motorů v USA.
 
Podle odborového šéfa Bernda Osterloha Muellera čeká nelehký úkol, protože Volkswagen potřebuje takové klima, kdy se problémy neskrývají, ale otevřeně se o nich komunikuje. Německá média si tato jeho slova vykládají jako tvrdou kritiku odcházejícího šéfa Martina Winterkorna. Právě podpora odborů byla pro Muellera rozhodující proti jeho nejvážnějšímu protikandidátovi Herbertu Diessovi. Diess, který v červenci přišel od BMW do čela značky Volkswagen, se ukázal jako pro odbory nepřijatelný.
 
Mueller k tomu řekl: "Mým prvním úkolem bude obnovit důvěru v koncern Volkswagen tím, že vše vysvětlíme s maximální transparentností a také tím, že se poučíme ze současné situace."
 
Předseda dozorčí rady Berthold Huber se také obrátil na veřejnost slovy: „Dejte Volkswagenu šanci. Poučili jsme se a žádné „jen tak dál“ už nebude.“
 
Další změny ve vedení Volkswagen Group:
Obchodní ředitel Christian Klinger s okamžitou platností odchází z koncernu VW. Jeho místo zaujme dosavadní generální ředitel Seatu Jürgen Stackmann, který před tím působil jako prodejní a marketingový ředitel ve Škoda Auto.
 
Luca de Meo, člen představenstva odpovědný za marketing a prodej Audi, vystřídá Jürgena Stackmanna na čele značky Seat.
 
Předseda představenstva Škoda Auto Winfried Vahland převezme nevděčnou roli šéfa nově vytvořeného regionu Severní Amerika (NAR), zahrnujícího aktivity Volkswagenu v USA, Kanadě a Mexiku. V rozporu s dosavadními informacemi současný šéf Volkswagenu pro USA Michael Horn nadále zůstává ve své funkci.
 
Novým předsedou představenstva Škoda Auto se stane dosavadní prodejní šéf Porsche Bernhard Maier.
 
Člen představenstva s odpovědností za nákup Francisco Javier García Sanz získal prodloužení kontraktu o pět let.
 
Potvrzeno bylo posílení regionálních zastoupení a vytvoření skupiny sportovních značek připojující Bentley a Bugatti k Porsche. Lamborghini a Ducati zůstanou součástí skupiny vedené Audi. Cílem změn je zmenšit složitost organizační struktury koncernu. Huber k tomu dodal: „Nemůžeme ztrácet čas. Nový řídicí model musí fungovat od začátku roku 2016.“
 
Berthold Huber také potvrdil okamžitý odchod šéfů vývoje Audi a Volkswagenu Ulricha Hackenberga a Heinze-Jakoba Neussera.