name | autoweek.cz

Nový Peugeot Expert

Nový Peugeot Expert

01.04.2016 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Nový Peugeot Expert navazuje na dynamiku obnovy modelové řady a rozvoje obchodní pozice značky Peugeot na trhu lehkých užitkových vozů.
Nový Peugeot Expert je zkoncipován tak, aby dokázal vyhovět různým způsobům využití a zajistil efektivitu, kterou požadují firemní zákazníci. Spojuje v sobě vnější kompaktní rozměry a maximální přepravní kapacitu, která je v tomto segmentu zcela zásadní.
 
Vůz plně využívá výhod modulární platformy EMP2. Nová platforma umožnila snížit hmotnost vozu o přibližně 100 až 150 kg (podle použitého motoru) oproti předchozí generaci vozu Peugeot Expert. Nová zadní náprava s příčnými rameny unese užitečné zatížení 1400 kg a umožňuje přepravní kapacitu až 6,6 m3 či možnost převážet až 9 osob se zavazadly. Výhodou této nové zadní nápravy je i to, že je kompatibilní s pohonem 4x4 Dangel.
 
Poprvé se tu vyskytují prvky výbavy, které se v tomto segmentu dosud neobjevily, jako jsou boční posuvné dveře s bezdotykovým otevíráním, modulární kabina se systémem Moduwork, Active Safety Brake, zpětná parkovací kamera se systémem VisioPark nebo 3D on-line navigace.
 
Nový Peugeot Expert je k dispozici ve třech délkách a se 2 nebo 3 místy vepředu. Nejběžnější jsou verze Standard (495 cm) a Long (530 cm). Verze Compact o délce 460 cm, která je v segmentu unikátní, umožňuje nakládat až 5,1 m3 a 1400 kg, užitečná délka je 332 cm. Díky těmto rozměrům a kratším převisům poskytuje Expert velkou ovladatelnost, kterou ocení zejména řidiči, kteří se denně pohybují v městském provozu. Snížená výška 190 cm, která je v segmentu vzácností, zaručuje vozu nový Peugeot Expert vjezd do krytých garáží.
 
Peugeot Expert se snaží reagovat na potřeby různých profesí, a proto je k dispozici i v následujících verzích: polocombi, s 5 nebo 6 pevnými nebo sklopitelnými sedadly, kabina s platformou jako základ pro karosářské úpravy a combi pro převoz až 9 osob.
 
Motory BlueHDi Euro 6 o výkonech od 70 kW (95 k)/210 N.m až 132 kW (180 k)/400 N.m, ve většině případů spojenými se systémem Stop&Start. Nová automatická převodovka EAT6 u motoru Blue HDi 180 k a robotizovaná převodovka ETG6 u motoru BlueHdi 95 k zajišťují nejen nízkou spotřebou, ale také uvolňují další prostor pro kolena cestujícího na středovém sedadle.
 
Jako u dalších modelů značky Peugeot lze i pro Expert získat patentovaný systém Grip Control, který umožňuje rozšířit pole působnosti vozu na silnice či cesty s nízkou přilnavostí. Multifunkční systém se přizpůsobí danému terénu. Působí na přední kola a umožňuje řidiči zvolit si režim Standard nebo jeden z dalších režimů ‑ Sníh, Terén, Písek, ESP Off.
 
Navigační systém Peugeot Connect Nav zahrnuje i funkci Mirror Screen umožňující používat aplikace chytrého telefonu na dotykovém displeji 7" vozu. Nový Expert je jako první vůz vybaven on‑line 3D navigací nové generace, která se ovládá hlasem nebo přes dotykový displej. S navigací je spojena doživotní bezplatná aktualizace map čtyřikát ročně a on‑line služby Peugeot Konec po dobu tří let.
 
Nový Peugeot Expert bude ve světové premiéře představen na letošním autosalonu v Birminghamu. Vyrábět se bude ve Francii v závodě Sevelnord.