name | autoweek.cz

Přepracovaná Škoda Octavia Scout s řadou novinek

Přepracovaná Škoda Octavia Scout s řadou novinek

22.12.2016 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Modernizace modelové řady Škoda Octavia pokračuje. Po liftbacku, kombi a sportovní verzi Octavia RS přichází na řadu i crossoverová verze Octavia Scout.
Vůz Škoda Octavia Scout charakterizuje robustnější off-roadový vzhled, pohon všech kol a špičkové jízdní vlastnosti na silnicích i mimo ně. Se zavazadlovým prostorem o objemu 610 l resp. až 1740 l po sklopení zadních sedadel a mnoha odkládacími prostory se jedná o velmi praktické auto.
 
Se světlou výškou, která je v porovnání se základní podobou Škody Octavia Combi zvýšená o 30 mm, a větším nájezdovým úhlům (16,6° vzadu a 14,5° vpředu) Octavia Scout zvládá i jízdu po nezpevněném terénu. K tomu se přidává standardně dodávaný pohon všech kol s elektronicky řízenou lamelovou spojkou Haldex a součástí sériové výbavy je i elektronická uzávěrka diferenciálu EDS, která je aktivní na přední i zadní nápravě a zaručuje stabilní rozjezd na nezpevněném povrchu.
 
Pro bezpečné a snadné sjíždění svahů na nezpevněném povrchu je k dispozici funkce Offroad. Řidiči v tomto režimu usnadňuje jízdu management motoru, který s asistencí samočinných zásahů brzdového systému zaručuje bezpečné sjíždění svahů konstantní rychlostí jízdy bez zásahu řidiče.
 
Modernizovaná Octavia Scout dostala stejnou příď jako ostatní verze modelu Octavia s nově profilovanou kapotou, novou příď se širší maskou chladiče doplněnou po stranách o světlomety s krystalickým vzhledem s novou technologií full-LED  a systémem adaptivního osvětlení (AFS). Modifikované jsou přední mlhové světlomety i zadní skupinové svítilny, rovněž využívající LED. Součástí sériové výbavy jsou doplňky pro špatné cesty s plastovým zakrytováním částí podlahy včetně, brzdového a palivového vedení pod vozem.
 
Škoda Octavia Scout vychází z modelu Škoda Octavia Combi. Při uvedení na trh bude k dispozici se třemi čtyřválcovými motory. Novinkou v nabídce pohonných jednotek je motor 2,0 TDI/110 kW (150 k) v kombinaci s pohonem všech kol a sedmistupňovou převodovkou DSG. Dalšími motory jsou už osvědčené 1,8 TSI/132 kW (180 k) a 2,0 TDI/135 kW (184 k).
 
V nabídce výbavy Octavie Scout jsou všechny moderní systémy infotainmentu nové generace vozů Škoda a kapacitní dotykové displeje ve skleněném designu. Vrcholná verze navigačního systému Columbus má displej 9,2“ a je doplněna WLAN-hotspotem a LTE-modulem. Mobilní online-služby Škoda Connect doplňují infotainment s rozšířenými možnostmi v oblasti navigace, zábavy i asistence a možností konfigurace na domácím počítači. K dispozici je i automatické nouzové volání eCall.
 
Mezi novinky nabídky asistenčních systémů patří asistent pro jízdu s přívěsem, výstraha před vozidly v mrtvém úhlu Blind Spot Detect a Rear Traffic Alert, sledující při couvání provoz za vozem. Crew Protect Assist při hrozící nehodě zavře okna, střešní okno a přitáhne bezpečnostní pásy na předních sedadlech. Je propojen s vylepšeným systémem Front Assist včetně funkce nouzové brzdy City a prediktivní ochranou chodců. Zdokonaleny byly také funkce parkovacího asistentu.