name | autoweek.cz

Ford připravuje SUV na elektrický pohon i hybridní Mustang!

Ford připravuje SUV na elektrický pohon i hybridní Mustang!

04.01.2017 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Ford ohlásil velkou ofenzívu v oblasti elektrifikovaných vozidel. Do elektromobility investuje 4,5 miliardy dolarů. Nyní ohlásil sedm ze 13 připravovaných elektrifikovaných modelů, které uvede na trh v následujících pěti letech. Budou mezi nimi i plně elektrické SUV a Mustang Hybrid.
Ford připravuje pro své tři klíčové modely hybridní pohon - jde o americké legendy F-150 Hybrid, Mustang Hybrid a Transit Custom Plug-in Hybrid. Připravuje rovněž plně elektrické SUV a dva nové policejní modely s hybridním pohonem pro mimoevropské trhy.
 
Unikátní přístup k elektrifikaci
Strategie Fordu při elektrifikaci vychází ze snahy poskytnout zákazníkům více toho, čeho si na současných vozech značky cení. Tedy větší výkon u pick-upů, větší produktivitu u užitkových vozů, lepší dynamiku u sportovních vozů a k tomu nižší spotřebu. Ford proto půjde cestou elektrifikace svých nejúspěšnějších, velkosériově vyráběných užitkových vozů, SUV a sportovních vozů.
 
Hybridní varianta nejprodávanějšího pick-upu F-150 Hybrid se bude v Severní Americe a na Středním východě prodávat od roku 2020. Díky hybridnímu pohonu bude tento vůz použitelný i jako mobilní generátor elektrického proudu. Mustang Hybrid nabídne výkon na úrovni motoru V8 s ještě větším točivým momentem v nízkých otáčkách. Bude uveden na trh v roce 2020 nejprve v Severní Americe. Transit Custom Plug-in Hybrid bude v prodeji v Evropě od roku 2019.
 
Nové, plně elektrické kompaktní SUV s plánovaným zahájením prodeje v roce 2020 se bude prodávat v Severní Americe, Evropě i Asii. Dojezd na jedno nabití by mělo mít přes 480 km (300 mil) podle EPA.
 
Ford dále oznámil, že nové užitkové modely s hybridním pohonem budou prvními hybridy této značky, které namísto nepřeplňovaných motorů využijí motory EcoBoost.
 
Letos Ford zahájí testování nové generace svého elektrického pohonu. V Evropě uvede do provozu dodávky Transit Custom s plug-in hybridní technologií. V New Yorku a jiných amerických městech již testuje dvacet hybridních Transitů Connect. Ty těží ze zkušeností s Fordem Escape Hybrid, který byl prvním hybridním taxi na světě, prvním hybridním SUV a zároveň prvním v Americe vyráběným hybridním automobilem. Mnohé jsou v provozu dodnes a mají najeto i více než 550 000 km s původními akumulátory.
 
Nové služby
Ford se bude také intenzivně věnovat rozvoji souvisejících služeb, jako je správa elektrických flotil, plánování tras nebo telematická řešení. Ford rovněž zkoumá možnosti automatického bezdrátového dobíjení po zajetí na parkovací místo. Služba FordPass umožňuje zákazníkům rezervovat si nabíjecí místa na konkrétní čas.
 
V roce 2021 bude v Severní Americe uveden na trh velkosériově vyráběný autonomní hybridní model Ford určený pro komerční poskytovatele ride-sharingových služeb.
 
Zkušenosti zákazníků
Ford od roku 2005 prodal více než 520 000 elektrifikovaných vozidel v Severní Americe a celkem 560 000 celosvětově. Při zkoumání zvyklostí 33 000 majitelů, kteří se svými elektrifikovanými Fordy podnikli více než 58 milionů jednotlivých jízd, Ford mimo jiné zjistil, že 88 % zákazníků obvykle denně nenajede víc než 100 km a 80 % majitelů elektrifikovaných Fordů nabíjí vůz obvykle jednou denně. Z těch, kteří již elektrifikovaný Ford vlastní, 92 % majitelů elektromobilů a 87 % majitelů plug-in hybridů předpokládá, že příště si opět koupí vůz stejné koncepce.
 
„Stále více zákazníků po celém světě se zajímá o elektrifikované automobily. Ford je odhodlaný stát se lídrem v šíři nabídky elektrifikovaných modelů, služeb a řešení zvyšujících kvalitu života. Investice Fordu a rozšiřování aktivit v této oblasti vycházejí z našeho přesvědčení, že nabídka elektrifikovaných automobilů bude do patnácti let v celosvětovém měřítku širší než nabídka vozů poháněných běžnými spalovacími motory,“ řekl Mark Fields, prezident a generální ředitel Ford Motor Company.