name | autoweek.cz

Zahájena výroba malého SUV Volvo XC40

Zahájena výroba malého SUV Volvo XC40

28.11.2017 | Vladimír Rybecký | Aktuality

V Belgii v Gentu byla zahájena výroba prvního malého SUV značky Volvo XC40. Nové Volvo XC40 si už objednalo již více než 13 000 zákazníků. První zákazníci vůz dostanou začátkem příštího roku.
Prostřednictvím modelu XC40 vstoupí společnost Volvo Cars do nejrychleji rostoucího segmentu automobilového průmyslu. Volvo XC40 se připojí ke svým větším modelům XC60 a XC90 aby završilo globální modelovou řadu SUV automobilky Volvo.
 
Nové Volvo XC40 je prvním modelem postaveným na nové kompaktní modulární platformě CMA automobilky Volvo Cars. Platforma CMA, vyvinutá ve spolupráci s koncernem Geely, zajistí pro Volvo Cars synergii a ekonomickou efektivitu pro úspěšné působení v segmentu malých prémiových vozů. Stane se základem pro všechny další připravované modely řady 40 včetně plně elektrických vozů.
 
V posledních letech proudily do továrny v Gentu značné investice, jejichž účelem bylo proměnit ji v globální exportní centrum vozů postavených na platformě CMA. Součástí proměny bylo i rozšíření výrobny karoserií. Celkově zde bude využíváno 363 nových robotů včetně jednoho velkého, který je využíván ke zvedání základní karoserie k dopravníku pod stropem továrny.
 
Továrna v Gentu je jednou ze dvou evropských továren společnosti Volvo Cars. Vozy Volvo se v ní vyrábějí už od roku 1965. Donedávna se zde vyráběl nejlépe prodávaný model automobilky Volvo XC60 nové generace a vyrábějí se tu i malé hatchbacky V40 a V40 Cross Country a modely V60 a S60.
 
Nabídka bezpečnostních systémů a funkcí na podporu řidiče zahrnuje u Volva XC40 asistent pro jízdu v kolonách a semiautonomní řízení Pilot Assist II, poslední generaci systému City Safety, systém ochrany proti neúmyslnému sjetí z vozovky, systém preventivní ochrany v případě nechtěného opuštění vozovky, systém varování před křížením cesty jiným vozidlem s funkcí automatického brzdění plnou brzdnou silou a kameru s výhledem do 360°, která řidiči pomůže při manévrování ve stísněném prostoru.
 
Od zahájení výroby bude Volvo XC40 k dispozici se vznětovým motorem D4 nebo se zážehovým T5 z rodiny motorů Drive-E. Později bude nabídka rozšířena o další motorizace včetně hybridní a zcela elektrické varianty. Volvo XC40 bude prvním modelem Volvo dostupným s novým tříválcovým motorem.