name | autoweek.cz

Jeepy Renegade a Compass s plug-in hybridním pohonem

Jeepy Renegade a Compass s plug-in hybridním pohonem

07.03.2019 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Jeep na autosalonu v Ženevě představuje dvojici svých SUV Renegade a Compass v off roadové podobě Trailhawk poprvé i ve verzích s plug-in hybridním pohonem.
Nové plug-in hybridní modely Jeepu jsou vybavené akumulátory, které lze dobíjet z externí elektrické sítě. Trakční elektromotor v ryze elektrickém režimu zvládnou ujet až 50 km při nejvyšší rychlosti 130 km/h.
 
Elektromotor pracuje v součinnosti s novým přeplňovaným zážehovým motorem 1,3 turbo. Nejvyšší kombinovaný výkon se u modelu Renegade pohybuje v rozmezí 140 až 176 kW (190 až 240 k). Díky spolupráci s elektromotorem umožňuje dosáhnout rychlení z 0 na 100 km/h za 7 s. Plug-in hybridní Compass má nejvyšší výkon 176 kW (240 k) při emisích CO2 méně než 50 g/km.
 
Díky elektrifikaci se zlepšily i off-roadové schopnosti obou vozů, protože mají k dispozici větší točivý moment zabezpečený elektromotorem a disponují schopností extrémně přesného rozjezdu i v nejnáročnějším terénu, kde je zapotřebí nízký převodový poměr.
 
Díky nové technologii elektrického pohonu všech kol eAWD není pohon zadní nápravy zajišťovaný mechanicky (hnacím hřídelem), ale pomocí elektromotoru. Úplné oddělení pohonu kol obou náprav umožňuje naprosto nezávislé řízení točivého momentu na předních a zadních kolech, které je jednoznačně účinnější než u mechanického systému.
 
Hybridní modely Renegade PHEV a Compass PHEV využívají specifický panel s kontrolními ukazateli i displej infotelematického systému, které byly upravené tak, aby uživatel měl neustále k dispozici potřebné informace související s hybridním pohonem.
 
Výroba plug-in hybridní verze Renegade začne v jihoitalské továrně Melfi ještě v tomto roce a Compass PHEV bude následovat počátkem roku 2020. Výroba Compassu se při tom přesune z mexické Toluky rovněž do Melfi, kde je od poloviny roku 2018 volná kapacita po ukončení produkce Fiatu Punto. Oba vozy by se měly kromě dodávek pro Evropu z Itálie vyvážet i do USA.