name | autoweek.cz

Renault City K-ZE: malé SUV pod proudem

Renault City K-ZE: malé SUV pod proudem

16.04.2019 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Renault na autosalonu v Šanghaji ukazuje elektricky poháněné městské SUV City K-ZE.
Renault s modelem City K-ZE poprvé vstupuje do segmentu malých SUV s elektrickým pohonem. Tento model by měl hrát klíčovou roli v růstových plánech Renaultu na čínském trhu. Renault plánuje do roku 2022 vyrábět v Číně devět modelů osobních automobilů včetně tří s plně elektrickým pohonem.

Rozvor náprav 2423 mm vytváří základ po velkorysý prostor v interiéru. Zavazadlový prostor má objem 300 l. City K-ZE má světlou výšku 15 cm a nápadné světlomety pro denní svícení s technologií LED.

City K-ZE byl, stejně jako malé SUV Kwid prodávané jen v Indii a Latinské Americe, navržen s využitím platformy CMF-A aliance Renault Nissan Mitsubishi. Většinu karosářských dílů sdílí s Kwidem, i když přední část, zadní kapota a prahy jsou specifické pro K-ZE. Uspořádání interiéru zůstává prakticky stejné s na tento segment velkou 8“ centrální dotykovou obrazovkou infotainmentu. Renault uvádí, že senzory sledují kvalitu vzduchu a automaticky přepínají mezi vnitřní a vnější cirkulací vzduchu.
    
Malé SUV je určeno pro každodenní provoz. Nabídne dva režimy nabíjení. Lze jej nabíjet jak ve veřejných nabíjecích stanicích, tak i doma. V režimu rychlého nabíjení může být akumulátor nabit na 80 % své kapacity za 50 minut. V režimu pomalého nabíjení trvá nabití akumulátoru čtyři hodiny.

City K-ZE bude vyrábět společnost Dongfeng ve své továrně v čínském Shiyanu, která má roční kapacitu 120 000 vozidel.

Čína bude pro K-ZE prvním trhem, ale Renault uvedl, že se jedná o „globální“ auto, které by se mohlo prodávat i jinde, především na rozvíjejících se trzích jako jsou Indie a Brazílie. Není ale v plánu prodávat jej v Evropě.