name | autoweek.cz

Také třída S pod proudem

Také třída S pod proudem

17.09.2019 | | Aktuality

Rodina EQ představuje u Mercedes-Benz elektromobilitu. Daimler nyní na autosalonu IAA ve Frankfurtu představuje koncept Vision EQS - do značné míry naznačující podobu luxusní třídy S s elektrickým pohonem.
Po elektrickém crossoveru EQC a velkoprostorovém vanu EQV dostává rodina elektrických mercedesů dalšího reprezentanta, tentokrát je to čtyřdveřový sedan. Studie Vision EQS by měla poskytnout pohled na novou dimenzi udržitelného luxusního objektu na kolech. Cílem tohoto konceptu je vytvořit spojení mezi racionalitou a emocemi. Ukazuje podobu budoucích EQ modelů. Jeho klasické proporce a splývavé linie utvářejí styl nové generace elektrických vozidel Mercedes-Benz.
 
Velkorysý prostor a nová koncepce ovládacích prvků poprvé poskytují konkrétní představu o intuitivním a digitálním interiéru a Advanced MBUX systému budoucích luxusních vozidel značky. Jasný a plynulý jazyk umožňuje, aby se jednotlivé části celého přístrojového panelu propojily do ploché vnitřní skulptury.
 
V noci Vision EQS doslova září - do masky je integrováno 940 LED, které vytvářejí specifickou atmosféru. Na zádi je dalších 229 diod, které září červenou barvou. I přes více než tisícovku diod nepůsobí vůz jako pouťová atrakce ale velmi elegantně.
 
K pohonu plně funkční studie slouží dvojice trakčních elektromotorů - na každé nápravě jeden. Motory dávají celkový výkon 350 kW (476 k) a točivý moment 760 N.m. Akumulátor s kapacitou 100 kWh se nachází v podlaze a luxusnímu sedanu poskytuje dojezd 700 km podle WLTP. Při výkonu nabíjení 350 kW potrvá nabíjení akumulátoru na 80 % méně než 20 minut. Akumulátor dodala dceřiná společnost Daimleru Accumotive.
 
Produkční verzi nového Mercedes-Benz EQS zřejmě uvidíme už brzy. Vznikne na elektrické platformě MEA. A nejen to. Pokud vše půjde podle plánu, tak se EQS stane i prvním elektricky poháněným vozem nabízeným rovněž ve verzi AMG.