name | autoweek.cz

Elektrifikovaná Volva se označují Recharge

Elektrifikovaná Volva se označují Recharge

20.10.2019 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Elektricky poháněná verze vozu Volvo XC40 se jmenuje Recharge. Tímto označením (česky Dobíjení) chce švédská automobilka pod čínskou kontrolou v budoucnu identifikovat veškeré elektrifikované verze svých modelů.
S plně elektricky poháněným modelem XC40 Recharge Švédové rozšiřují svou řadu elektrifikovaných modelů, která dosud sestávala pouze z mild-hybridů a plug-in hybridů.
 
Pro příštích pět let Volvo plánuje každý rok představit další plně elektricky poháněný automobil. Již v roce 2025 má mít polovina celosvětového prodeje značky plně elektrický pohon a zbytek budou vozy s hybridním pohonem. Ať už budou mít plně elektrický pohonem nebo plug-in hybridní, všechna vozidla, která bude možné dobít kabelem, se v budoucnu budou nazývat Recharge.
 
„Už jsme to mnohokrát řekli: budoucnost Volvo je elektrická. Dnes, uvedením plně elektricky poháněné verze XC40 a řady Recharge činíme důležitý krok tímto směrem,“ říká president a generální ředitel Volvo Cars Hakan Samuelsson.
 
Volvo XC40 Recharge nabízí plně elektrický pohon všech kol s dojezdem přes 400 km (WLTP) díky akumulátoru s kapacitou 75 kWh. Pohonná jednotka má výkon 300 kW (408 k) a točivý moment 660 N.m. Dokáže zrychlit z 0 na 100 km/h za 4,9 s. Rozhodnutí společnosti Volvo Cars vstoupit na trh elektromobilů s SUV je reakcí na realitu trhu, kde evropské rodiny opouštějí sedany a kombi ve prospěch tohoto typu vozů. Také volba modelu XC40 je logická - v prvních osmi měsících letošního roku byl nejrychleji rostoucím modelem značky v Evropě s růstem o 109 % oproti předchozímu roku s prodejem 50 861 vozů.
 
Ve voze XC40 Recharge navíc debutuje informační systém společnosti Google se systémem Android, který integruje Google Assistant, Google Play Store, Mapy Google a další služby. Začlenění technologie Google do informačního systému je významným posunem, protože většina automobilek v současné době omezuje přístup pouze na Android Auto, což řidiči umožňuje prohlížet a používat aplikace na dotykové obrazovce vozidla po připojení smartphonu. Asistent Google řidičům a cestujícím umožní kontrolovat teplotu vozidla, nastavit cíl, přehrávat oblíbenou hudbu a diktovat textové zprávy. Elektrický XC40 je prvním vozem Volvo, které přijímá aktualizace softwaru a operačního systému on-line.
 
XC40 Recharge bude také prvním vozem Volvo vybaveným novým pokročilým systémem asistence řidiče, který využívá řadu radarů, kamer a ultrazvukových senzorů.
 
Výroba prvního plně elektrického XC40 je ale plánována až na podzim 2020.