name | autoweek.cz

Toyota Aygo může přijít s elektrickým pohonem

Toyota Aygo může přijít s elektrickým pohonem

16.12.2019 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Toyota potvrdila, že bude i nadále prodávat model v segmentu miniautomobilů, tedy v České republice vyráběné Aygo. Příští generace by ovšem také mohla přijít s elektrickým pohonem.
Je to paradox: stále více značek v Evropě z důvodu vysokých nákladů na plnění budoucích emisních limitů opouští segment městských miniaut, tedy automobilů s nejhospodárnějším provozem minimálně zatěžujícím životní prostředí. Toyota nicméně potvrdila, že i nadále bude nabízet model pro tento segment. Aygo je totiž pro Toyota velmi dobrý produkt, protože pro značku získává mnoho nových mladších zákazníků.
 
„I nadále považujeme městská miniauta za pro nás významný segment,“ uvedl v rozhovoru pro Automotive News šéf společnosti Toyota Motor Europe Johan Van Zyl. Aygo je v současnosti jediným modelem Toyoty pro evropský masový trh, který není k dispozici v hybridní variantě. S ohledem na použití jako městské auto by ovšem mohl časem přijít s plně elektrickým pohonem. „Některá města zavádějí zóny s nulovými emisemi, takže musíme myslet na budoucnost. Jaká jiná vozidla můžeme v těchto městech použít než elektrickou verzi našeho minivozu nebo ještě menšího vozidla?“ říká Van Zyl.
 
I někteří další výrobci plánují pokračovat s minivozy, ale mnozí další z dlouhodobého hlediska nevidí v Evropě žádnou ekonomickou budoucnost pro nižší segmenty. Technologie pohonu vyhovující přicházejícím přísnějším požadavkům na snižování emisí CO2 jsou totiž nesmírně nákladné a cílová skupina kupujících městských miniaut je velmi citlivá na cenu. Místo toho, aby se pokoušely s malými elektricky poháněnými automobily vydělávat jen malé nebo žádné peníze pomocí složitých systémů nebo hybridního pohonu, se zřejmě některé značky tohoto segmentu vzdají.
 
Toyota by pro Aygo mohla kvůli nízkým výrobním nákladům vyvinout nový spalovací motor. Zatímale není jisté, zda bude v budoucnosti doplněn o hybridní nebo plně elektrickou verzi. Argumentem proti čistě elektricky poháněné verzi modelu Aygo je skutečnost, že se Toyota původně zaměřovala výhradně na hybridní a plug-in hybridní pohony. Nyní ovšem oznámila, že nyní urychlí vývoj čistě elektricky poháněných automobilů, které budou doplňovat vývoj vozidel s palivovými články na vodík.
 
Nejnovější, zatím nepotvrzené, informace naznačují, že v kolínské automobilce, která přechází plně pod kontrolu Toyoty, by se měl v budoucnu vyrábět model Yaris s hybridním pohonem. Yaris se v současné době vyrábí ve francouzském Valenciennes. Tam by se v případě komplikací plynoucích z brexitu mohla přesunout výroba z anglického Burnastonu.