name | autoweek.cz

Suzuki Vitara a S-Cross s mild-hybridním systémem 48 V

Suzuki Vitara a S-Cross s mild-hybridním systémem 48 V

27.02.2020 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Suzuki nově uvádí svá SUV Vitara a S-Cross standardně s mild-hybridním pohonem s výkonnou soustavou 48 V. Nová pohonná jednotka 1,4 BoosterJet SHVS představuje pro značku Suzuki začátek nové éry.
Mild-hybridní pohon využívá rekuperaci energie získané při zpomalování a uložené v akumulátoru k posílení činnosti spalovacího motoru a tím k jeho hospodárnějšímu provozu. Motor/generátor ISG (integrovaný startér-generátor) při zpomalování dobíjí akumulátor a posléze při zrychlování, když elektromotor pomáhá spalovacímu motoru.
 
Suzuki dosud nabízí mild-hybridního systému v modelech Ignis a Swift. Zde jde o variantu pracující s napětím 12 V. Pro vozy SUV s větší hmotností Suzuki použilo vyšší napětí hybridní soustavy 48 V. Díky tomu má elektromotor má větší brzdný účinek a akumulátor může mít větší kapacitu. Elektromotor ISG o výkonu 10 kW s funkcí spouštěče a generátoru, kde nahrazuje alternátor, je připojen ke spalovacímu motoru přes klínový řemen. Lithio-ionový akumulátor je pod předními sedadly spolu s měnič stejnosměrného napětí 48 V/12 V.
 
Zážehový čtyřválec 1,4 BoosterJet/95 kW vybavený filtrem pevných částic GPF spolu s elektromotorem poskytuje maximum točivého momentu 235 N.m. Spotřeba paliva se díky úpravám spalovacího motoru (zvětšil se kompresní poměr, nově byly použity vysokotlaké vstřikování paliva Hitachi a turbodmychadlo IHI), přidání elektromotoru a prodloužení převodů navzdory zvýšení pohotovostní hmotnosti o 30 kg snížila o 20 %. V městském cyklu úspora dokonce dosahuje až 1,7 l/100 km.
 
Příchod nového pohonného systému je u modelu Vitara také spojen s nasazením nových LED světlometů. Vitara s hybridním pohonem přijde na 456 900 Kč. Vitara Premium s pohonem všech kol stojí s novým motorem 1,4 BoosterJet SHVS 555 900 Kč, takže i nadále tak patří k nejdostupnějším SUV s pohonem 4x4 na českém trhu. Suzuki S-Cross v hybridní verzi stojí v základní výbavě Comfort 489 900 Kč. Také hybridní S-Cross je dostupný s pohonem předních i všech kol.