name | autoweek.cz

Ženevský autosalon byl zrušen

Ženevský autosalon byl zrušen

28.02.2020 | Vladimír Rybecký | Aktuality

O odvolání letošního autosalonu v Ženevě bylo rozhodnuto poté, co švýcarská vláda zakázala hromadné akce s účastí více než 1000 lidí.
„Je nám líto, že jsme nuceni oznámit, že se ženevský autosalon do roku 2020 ruší. Je to zásah vyšší moci,“ uvedl předseda správní rady autosalonu Maurice Turrettini při páteční tiskové konferenci.

Pořadatelé uvedli, že se výstava nebude konat později. „Autosalon nemůže být odložen. Není to možné. Je to příliš velká akce. Není to proveditelné,“ řekl ředitel autosalonu Olivier Rihs.

Krátce před tím švýcarský ministr financí Alain Berset oznámil, že události s účastí více než 1000 lidí byly ve Švýcarsku s okamžitou platností zakázány. „S ohledem na současnou situaci a rozšíření koronaviru klasifikovala Spolková rada situaci ve Švýcarsku jako mimořádnou z hlediska zákona o epidemiích. Je třeba zakázat rozsáhlé akce, které se týkají více než 1000 lidí. Zákaz nabývá účinku okamžitě a bude platit nejméně do 15. března,“ uvádí se ve vládním prohlášení.
 
Ženevský autosalon měl začít v úterý dnem premiér pro světová média. Mnohé automobilky a dodavatelé již začali omezovat účast svých zaměstnanců poté, co se virus rozšířil i v Evropě, přičemž ohnisko nákazy ochromilo velkou části severní Itálie, která hraničí se Švýcarskem. Počet potvrzených případů koronaviru ve Švýcarsku vzrostl ze čtvrtečních čtyř už na devět a kanton Basilej-město umístil řadu dětí do dvoutýdenní karantény poté, co jeden z jejich pečovatelů byl na virus pozitivně testován.
 
Pro automobilový průmysl v Evropě jde o nesmírně bolestivou záležitost, protože v dnešní složité a chaotické době nutně se potřeboval prezentovat v tom lepším světle a ukázat svou schopnost reagovat na problémy s přicházejícími novými legislativními omezeními a přitom nabízet auta přitažlivá pro zákazníky. V tomto ohledu byl autosalon v Ženevě unikátní příležitostí pro všechny, protože se konal na neutrální půdě. Situace je o to nepříjemnější, že osud dalších dvou velkých evropských autosalonů - v Paříži a v Německu - je velmi nejistý především co se týče jejich budoucí formy.