name | autoweek.cz

Lancia ještě stále (trochu) žije

Lancia ještě stále (trochu) žije

02.06.2020 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Značka Lancia je sice ve stavu klinické smrti, ale přesto s prodejem jen v Itálii vloni získala víc zákazníků než Alfa Romeo v celé Evropě. Nyní představuje novou mild-hybridní verzi modelu Ypsilon, ovšem znovu jen v Itálii.
Lancia pokračuje ve zdokonalování svého jediného modelu. Nyní uvádí vůbec první hybridní vozidlo: Hybrid EcoChic Ypsilon. Jde ovšem o mild-hybridní pohonnou jednotku a ne o full hybrid nebo plug-in hybrid.
 
Pohonná jednotka sestává ze zážehového motoru Firefly 1,0 l, který je doplněn 12 V elektromotorem ve funkci motorgenrátoru (BSG), spojeným se spalovacím motorem řemenovým převodem, a malou lithio-ionovým akumulátorem. Pohonná jednotka poskytuje výkon 51 kW (69 k) a točivý moment 92 N.m. Stejně jako mild-hybridní verze Fiatů 500 a Panda i Ypsilon Hybrid EcoChic se nabízí výhradně s novou šestirychlostní převodovkou.
 
V porovnání s motorem Fire 1,2 l/50 kW (68 k) umožňuje mild-hybridní pohonná jednotka snížení spotřeby benzinu a emisí CO2 až o 24 % konkrétně na 4,0 - 4,1 l/100 km resp. 90 - 92 g CO2/km v kombinovaném cyklu NEDC.
 
Při příležitosti uvedení na trh tohoto vůbec prvního hybridního modelu značky Lancia přichází Hybrid EcoChic Ypsilon ve speciální edici Maryne inspirované mořskými barvami s novým lakem Blue Maryne, označením Hybrid na zadním víku a logem EcoChic na zadních sloupcích.