name | autoweek.cz

Hummer je zpět - jako elektromobil od GMC

Hummer je zpět - jako elektromobil od GMC

22.10.2020 | Vladimír Rybecký | Aktuality

GMC Hummer EV se začne prodávat příští rok na podzim. Největší elektromobil na silnici bude rychlý a impozantní - s plně elektrickým pohonem, kde jeho tři elektromotory poskytnou výkon 1000 k (735 kW)! S jeho prodejem v Evropě se zatím nepočítá.
Deset let po zmizení z trhu se Hummer vrací do nabídky koncernu General Motors, ovšem se dvěma důležitými změnami. Jednak už není samostatnou značkou, ale modelem značky GMC, ale především - jak jeho označení naznačuje - má 100% elektrický pohon.
 
Duch Hummeru však zůstává, protože nový model je mohutný pickup se špičkovými schopnostmi průchodu terénem. Je vybaven adaptivním vzduchovým pérováním, které umožňuje zvednutí podvozku o 15 cm, aby bylo možné čelit nebezpečným situacím, jako jsou přejezdy přes kameny nebo průjezd hlubokými brody. Nový Hummer EV má také překvapivou inovaci - režim CrabWalk, kde všechna řízená kola směřují stejným směrem a vozidlo se může pohybovat úhlopříčně jako krab!
 
Hummer EV dokáže vyšplhat na 46 cm vysoký svislý povrch, přebrodit vodu hlubší než 60 cm a desky pod podlahou chrání před poškozením všechno důležité. Do výbavy patří také poloautonomní řízení od Cadillacu, až 18 kamer, pokrývající vše včetně předního nárazníku i dění pod vozem, a možnost volby z několika jízdních režimů.
 
„Měli jsme pro Hummer EV jeden cíl: vyrobit ten nejschopnější pick-up vůbec. Je to absolutní terénní bestie s jedinečným systémem e4WD, který poskytuje manévrovatelnost překonávající vše, co GM kdy nabízelo,“ konstatoval hlavní inženýr GMC Hummer EV Al Oppenheiser.
 
Hummer EV má tři motory (jeden vpředu a dva vzadu) ve dvou pohonných jednotkách Ultium, které společně vyvinou přibližně 1000 k (735 kW) a šílený maximální točivý moment 15 000 N.m! Ten je převody následně redukován na i tak gigantickou hodnotu 1500 N.m přenášených na kola. GM hlásí zrychlení z 0 na 100 km/h za něco málo přes 3 s a dojezd více než 550 km. Nadšení z těchto parametrů poněkud vyprchá, když se ukáže, že u nabíjecí stanice mu bude trvat 30 hodin než se nabije z 20 na 80 % kapacity akumulátoru.
 
Vzhled je věrný duchu Hummeru s obrovskými koly. Mřížku na přídi tvoří osvětlený pás se světelným podpisem ve tvaru písmene H. V interiéru je Hummer vybaven digitálními přístroji a přiměřeně obrovským 13,4“ dotykovým displejem. Pro cestování v čerstvém ovzduší můžete odstranit střešní panely a proměnit pick-up v megaroadster.
 
Asi tušíte, to všechno dohromady nebude moc levné. Hummer EV Edition 1 bude mít cenovku 112 595 USD, tedy 2 585 000 Kč. Až poté, co se vyprodají i varianty za 99 995 a 89 995 USD přijde také čas na „lidovku“ za 79 995 USD, tedy 1,85 milionu Kč.
 
Výroba Hummeru bude zahájena v roce 2021. S tímto monstrem bude GM moci čelit připravovanému 100% elektrickému Fordu F-150 i ještě originálnějšímu pick-upu Tesla Cybertruck. Otázkou je, zda tato tři monstra, v USA označovaná jako supertrucks, předurčená pro jízdu v přírodě jsou skutečně tou podobou elektromobility, za níž bojují ochránci klimatu.