name | autoweek.cz

Závodní auto bez řidiče

Závodní auto bez řidiče

13.01.2021 | Vladimír Rybecký | Trendy

Na závodišti v Indianapolisu byl předveden upravený podvozek Dallara pro soutěž monopostů bez řidiče Indy Autonomous Challenge.
Společnost Energy Systems Network a Indianapolis Motor Speedway, organizátoři soutěže Indy Autonomous Challenge, představili monopost, který budou mít k dispozici desítky univerzitních týmů v prvním vysokorychlostním závodě autonomních vozidel na světě. Bude se konat 23. října 2021 na legendárním rychlostním oválu Indianapolis Motor Speedway.
 
Upravený podvozek Dallara IL-15 kategorie Indy Lights bude dovybaven odolnými palubními počítači, komunikačními a sledovacími systémy vozidla, grafickými jednotkami GPU, řízením drive-by-wire a systémem umělé inteligence s výkonnou centrální jednotkou pro zpracování softwaru a algoritmů jednotlivých týmů IAC.
 
Jedním z kritických úkolů pro autonomní závody je řešení specifických scénářů, které se vyskytují pouze v extrémních provozních situacích, jako je například vyhýbání se neočekávaným překážkám ve vysoké rychlosti.
 
„Návrh podvozku pro autonomní závody byl opravdu náročný. Dallara miluje inovace a sdílí nadšení IAC pro vzdělávání a motoristický sport. Víme, jak na situace ve vysoké rychlosti reagují ve vozech Dallara ti nejlepší závodníci světa, ale nyní musíme předjímat reakce robota,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Dallara USA Stefano dePonti.
 
„Závodní vůz IAC postavený v Dallaře bude nejpokročilejším a nejrychlejším autonomním vozidlem, jaké kdy bylo vyvinuto. Naši sponzoři IAC poskytují radar, lidar, optické kamery a pokročilé počítače, čímž se hodnota každého vozidla zvyšuje na milion dolarů,“ uvedl prezident a generální ředitel ESN a spoluorganizátor IAC Paul Mitchell.
 
Primárním cílem IAC je zdokonalit technologie, které mohou urychlit komercializaci plně autonomních vozidel a pokročilých asistenčních systémů ADAS, což povede ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. IAC je náročná soutěž, která má oslovit ty nejlepší a nejbystřejší studenty vysokých škol z celého světa aby se zapojili do praktického vývoje s cílem dosáhnout prvenství.
 
Závod je naplánován na 23. října. Kvalifikační simulační závod se uskuteční během květnového týdne, který vyvrcholí závodem Indy 500. Celkový rozpočet na ceny IAC je 1,5 milionu dolarů: 1 milion pro vítězný tým říjnového závodu IAC a dalších 500 000 dolarů pro vítěze hackathonu a simulačních závodů, které přislíbil sponzor IAC společnost Ansys.
 
Na výzvu zareagovalo více než 500 vysokoškolských a postgraduálních studentů, doktorandů a mentorů, kteří vynikají v softwaru pro umělou inteligenci. Reprezentují 39 univerzit z 11 zemí na čtyřech kontinentech a ve 14 státech USA.