name | autoweek.cz

Mercedes-Benz představil kompaktní elektrické SUV EQA

Mercedes-Benz představil kompaktní elektrické SUV EQA

26.01.2021 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Mercedes-Benz představil EQA, nové elektricky poháněné kompaktní SUV jako součást plánu nabídnout spotřebitelům více vozidel jezdících bez emisí ke splnění emisních cílů v Evropě a Číně. Bude mít dojezd 426 km (podle WLTP).
EQA je vstupem do světa elektromobilů se značkou Mercedes-EQ. Jde o první z několika elektrických modelů, které Mercedes-Benz v letošním roce plánuje uvést na trh. EQA představuje jako „vstupní městský model nabízející vynikající kompromis mezi výkonem a náklady“.
 
Mercedes-Benz dosud má velké elektrické SUV EQC a minivan s elektrickým pohonem EQV. Ještě letos nabídku rozšíří reprezentativní sedan s elektrickým pohonem EQS ve stylu třídy S. Hlavní cílovou skupinou pro EQA budou mladé rodiny a nezadaní žijící ve městech a příměstských oblastech s tím, že pro mnohé z nich bude EQA vůbec prvním elektromobilem.
 
Model EQA vychází z modelové řady GLA se spalovacími motory. Nejprve se na trh dostane ve verzi EQA 250 s výkonem 140 kW (190 k) a s akumulátorem o kapacitě 66,5 kWh má dojezd 426 km. Plánují se ale i jsou další varianty - dynamičtější s pohonem všech kol eATS a výkonem nad 200 kW (272 k) a na druhé straně verze s dojezdem přes 500 km. Mercedes-EQ přitom nevidí cestu k prodloužení dojezdu ve stále větších sadách akumulátorů, nýbrž v důsledném zvyšování hospodárnosti všech komponent.
 
Elektricky poháněné SUV se začne v Evropě prodávat 4. února za cenu, kterou Mercedes označuje za „velmi atraktivní“. Nový model EQA se bude vyrábět v Rastattu (Německo) a Pekingu (Čína). Akumulátorové systémy pro EQA dodává dceřiná firma společnosti Mercedes-Benz Accumotive se sídlem v saském Kamenci. Na výrobu akumulátorů pro EQA se připravuje i závod v polském Jaworu.