name | autoweek.cz

Biden chce nahradit vládní flotilu elektrickými vozidly

Biden chce nahradit vládní flotilu elektrickými vozidly

27.01.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Nastupující americký president Joe Biden chce vyměnit velké americké automobily ve službách federální vlády za americká vozidla s elektrickým pohonem. Plán oznámil během tiskové konference Buy American. V roce 2019 bylo ve flotile federální vlády 643 000 vozidel.
V rámci tiskové konference o nařízení týkajícím se rozšíření zákona Buy American z roku 1933 nastupující president Joe Biden uvedl, že flotila vozidel federální vlády bude nahrazena čistými elektricky poháněnými vozidly. Od roku 2019 má federální vláda ve svém vozovém parku 643 000 vozidel, takže úplná výměna bude pravděpodobně trvat roky.
 
Joe Biden v rámci své kampaně, když kandidoval na presidenta, učinil slib, že nahradí flotilu federálních vozidel elektromobily. Nyní oznámil, že se tento slib se stane realitou. Při představení nařízení k zákonu Buy American poznamenal, že „federální vláda rovněž vlastní obrovskou flotilu vozidel, kterou nahradíme čistými elektricky poháněnými vozidly vyrobenými přímo tady v Americe americkými dělníky.“ Biden dodal, že „elektrifikace vládní flotily vytvoří pracovní místa pro dělníky v automobilkách“ a že to bude „největší mobilizace veřejných investic do infrastruktury pro zadávání zakázek a výzkumu a vývoje od druhé světové války.“ Jedním z cílů Bidenova plánu je vytvořit milion nových pracovních míst v automobilovém sektoru a „učinit USA světovou jedničkou ve výrobě elektrických vozidel a jejich vstupních komponent.“
 
Pro tradiční americké výrobce automobilů v čele s General Motors a Fordem, kteří investují mnoho miliard dolarů do elektrifikace, ale i nové producenty, zaměřené výhradně na elektromobily, jako jsou Tesla nebo Rivian, je to skvělá zpráva. GM ohlásilo investice do elektromobility a autonomního řízení do roku 2025 ve výši 27 miliard a Ford slíbil investovat do řady nových elektromobilů, včetně určeného pro nejprodávanější pickup F-150, 11 miliard dolarů.
 
Jak dlouho bude trvat přechod z vozidel se zážehovými motory k elektromobilům není jasné, nicméně je pravděpodobné, že náhrada provozovaných vozidel bude trvat několik let. V roce 2019 bylo podle správy všeobecné služby ve flotile federální vlády 643 000 vozidel. To zahrnuje 245 000 civilních automobilů, 173 000 vojenských vozidel a 225 000 poštovních vozů. Tato vozidla v roce 2019 najela 7,2 miliardy kilometrů.
 
Objednávka Bidenovy administrativy nemusí být přímou výhrou pro Teslu, která se v průběhu roku 2020 stala díky nadšení investorů nejcennější automobilkou na světě a její generální ředitel Elon Musk nejbohatším mužem planety. Tesla se totiž zaměřuje na luxusní vozidla. Mezi výrobce automobilů, kteří by mohli mít z Bidenova plánu největší prospěch, patří Ford, který nedávno představil elektricky poháněnou verzi svých dodávkových vozů Transit, a GM, které vytvořila novou společnost BrightDrop zaměřenou na elektrická dodávková vozidla.
 
Jednou z federálních agentur, která by mohla využívat novou flotilu vozidel s nulovými emisemi, je United States Postal Service. Americká pošta už delší dobu hledá náhradu za více než 100 000 poštovních vozidel dodaných na konci 80. a na začátku 90. let výrobcem vojenských letadel Northrop Grumman. V poslední době stovky těchto letitých vozidel USPS vzplanuly. Termín USPS pro oficiální nabídky výroby poštovního vozidla nové generace byly vloni odloženy kvůli pandemii Covid-19.
 
Biden také slíbil, že vytvoří systém, který spotřebitelům poskytne slevy nebo pobídky k nahrazení vozidel jezdících na benzin za elektricky poháněná vozidla. V současné době ovšem o tomto plánu „šrotovného“ nejsou známé žádné podrobnosti. President ovšem uvedl, že chce zajistit, aby všechna vozidla jezdící na amerických silnicích měla do roku 2040 nulové emise a zavázal se, že utratí miliardy dolarů za vybudování 550 000 nabíjecích stanic.
 
Samotné rozšíření zákona je určeno ke zvýšení počtu komponent, z nichž je produkt vyroben, aby mohl být klasifikován jako domácí produkt. V současné době zde platí hranice 50 %. Biden novou hranici nestanovil jen řekl, že hodnota jednotlivých složek musí být taková, aby pomohla americké ekonomice s tím, že „komponenty budou posuzovány na základě kritérií, jako je počet vytvořených a podporovaných amerických pracovních míst.“
 
Odborová organizace United Auto Workers po tiskové konferenci vydala prohlášení, v němž uvádí: „Prezident Joe Biden dnes vyslal americkým dělníkům jasný signál, že jeho vláda udělá vše pro to, aby podpořila nákup amerických produktů vyráběných zde americkými dělníky. Prostřednictvím dnes slíbené objednávky Bidenova administrativa zavazuje vládu USA k používání produktů vyráběných občany USA.“