name | autoweek.cz

Nová generace Fabie Rally2 se už testuje

Nová generace Fabie Rally2 se už testuje

23.08.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Škoda Motorsport intenzivně vyvíjí soutěžní verzi zcela nového modelu Fabia. Budoucí soutěžní speciál skupiny Rally2 vychází ze zcela nové generace, která právě vstupuje na mezinárodní trhy. V současné době probíhá rozsáhlý testovací program na asfaltových a šotolinových tratích.
Vozy Škoda Fabia v rallye ve své kategorii získaly mnohokrát titul mistra světa a k tomu bezpočet titulů v regionálních a národních šampionátech po celém světě. Nyní se s příchodem nové generace připravuje na další úspěšnou etapu.
 
Do prodeje právě přichází nová generace modelu Škoda Fabia. Stejně jako je sériová verze, tak i odvozený speciál pro rallye přechází ze třetí na čtvrtou generaci. Škoda Motorsport již zahájila testování budoucího vozu Škoda Fabia ve verzi Rally2. První prototyp se nedávno představil na šotolinových a asfaltových rychlostních tratích v České republice, Francii a ve Španělsku.
 
„Zcela nový vůz Škoda Fabia pro kategorii Rally2 vstoupil do fáze vývoje a testování. Naši technici naštěstí mohou stavět na rozsáhlém know-how a zkušenostech z probíhajícího projektu Škoda Fabia Rally2 evo, který je stále velmi úspěšný po celém světě,“ komentuje situaci vedoucí Škody Motorsport Michal Hrabánek.
 
Novou generaci vozu Škoda Fabia ve verzi Rally2 podle předpisů FIA opět pohání zážehový přeplňovaný motor 1,6 l, který je spojen s pětirychlostní převodovkou se sekvenčním řazením a pohonem všech kol s mechanickými diferenciály.
 
Od dubna 2015 získala Škoda Fabia v soutěžích po celém světě více trofejí než kterýkoliv jiný vůz této kategorie. Počínaje verzí označovanou R5, která byla později přejmenována na Rally2, nasbíral český vůz dosud devět titulů v podpůrných kategoriích FIA Mistrovství světa v rallye, zvítězil v mnoha regionálních a národních mistrovstvích, získal téměř 1400 vítězství v absolutním pořadí i ve své třídě a téměř 3300 umístění na stupních vítězů po celém světě. Soutěžní verze vozu Fabia je úspěšná i z obchodního hlediska, protože Škoda Motorsport již prodala více než 400 kusů variant R5, Rally2 a Rally2 evo.