name | autoweek.cz

Další nová automobilka - tentokrát z Turecka

Další nová automobilka - tentokrát z Turecka

07.01.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Elektromobilita stále přitahuje nové výrobce. Na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas se představuje další z nich - Togg z Turecka.
Togg nechce být tradiční automobilovou značkou, ale spíše chce být chápán jako poskytovatel technologií. Tak je také třeba chápat vystoupení na CES v Las Vegas, kde představuje plně propojený kompaktní fastback s názvem Transition Concept Smart Device. Navrhl jej Pininfarina se dveřmi otevírajícími se od sebe.
 
Generální ředitel společnosti Togg Gürcan Karakaş vysvětluje: „Jsme technologická společnost působící v oblasti mobility sídlící v místě prolínání východu a západu, kde se střetává racionální a emocionální. Vytváříme řešení USECASE Mobility v novém světě, v němž se automobilový průmysl rychle proměňuje v ekosystém mobility tím, že na první místo klade uživatele a data. K transformaci, k níž došlo v odvětví mobilních telefonů v reakci na měnící se očekávání uživatelů, dnes dochází v automobilovém průmyslu. V blízké budoucnosti budou nejúspěšnější ty agilnější, kreativnější a spolupracující organizace zaměřené na uživatele a ne nutně velké a zavedené značky. Závod v tomto poli právě startuje a my do tohoto závodu nastupujeme. Navíc máme významnou výhodu, protože jsme se narodili až do tohoto světa.“
 
Plány Gürrcana Karakaşe zní nesmírně ambiciózně. Očekává, že do konce roku 2022 přijde na trh první sériové vozidlo a v prvním čtvrtletí 2023 se přidá kompaktní SUV s elektrickým pohonem. Do roku 2030 chce turecká automobilky vyrábět milion vozů v pěti různých segmentech sdílejícími společnou platformu Smart Life.
 
Karakaş uvedl, že technologie společnosti Togg v rámci platformy Smart Life zahrnují mnohem víc než jen plně propojené auto. „Togg budujeme s přístupem zcela orientovaným na uživatele. Pokud produkt nevytváří hodnotu pro uživatele, nepřežije. Vytváříme řešení mobility prostřednictvím obchodního modelu, který je zaměřen na uživatele a je založen na datech. Vyvíjíme řešení, která umožní pohodlnější mobilitu prostřednictvím ekosystému kolem našeho chytrého zařízení. Naše portfolio zahrnuje i chytrá energetická řešení a náš obchodní plán navíc zahrnuje výzkum a vývoj akumulátorů.“
 
Togg ale jde ještě dál a chce společně s partnerem Farasis Energy vyrábět akumulátory pro své elektromobily. Turecká společnost by se také ráda prosadila jako poskytovatel akumulátorových a energetických skladovacích systémů v neautomobilovém sektoru.