name | autoweek.cz

Cupra do roku 2025 uvede tři elektrické modely

Cupra do roku 2025 uvede tři elektrické modely

17.06.2022 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Španělská značka Cupra do roku 2025 uvede na trh tři elektricky poháněné modely, včetně prvního plně elektrického vozu vyráběného ve Španělsku.
Volkswagen loni dodal 452 000 čistě elektrických vozů a usiluje o to, aby nejméně polovina jeho celosvětové produkce byla do roku 2030 plně elektrická. Německý koncern během příštích pěti let do elektrifikace investuje 159 miliard eur, což je mnohem víc než jeho konkurenti.
 
Cupra, která má úzké vazby na španělskou značku koncernu Volkswagen Seat, se zaměřuje na sportovní vozy s vysokou marží. Od svého vzniku v roce 2018 dodala 200 000 vozů a její obrat v roce 2021 dosáhl 2,2 miliardy eur. V letošním roce Cupra plánuje zdvojnásobit počet prodaných vozů i výnos z prodeje. Rovněž globální síť specialistů Cupra Master a showroomů Cupra City Garage se rozšíří na dvojnásobek. Cupra nyní odhalila i své nové modely. Celkový počet jejích modelových řad se tak zvýší na sedm.
 
„Ve střednědobém horizontu je naším cílem dodávat 500 000 vozů ročně a prosazovat naši mezinárodní expanzi na nové trhy spojenou se vstupem do nových segmentů,“ uvedl generální ředitel Cupry (i Seatu) Wayne Griffiths.
 
Model Terramar bude prvním elektrifikovaným SUV značky. Vůz s délkou 4,5 m bude dispozici v roce 2024 buď se spalovacím motorem nebo jako plug-in hybrid. Vyrábět se bude v maďarském závodě Audi v Györu.
 
Tavascan je elektromobil, jehož uvedení na trh se očekává v roce 2024. Některé designové prvky připomínají studii Tavascan Extreme E Concept, představenou v roce 2021. Podrobnosti o výrobě zatím nebyly oznámeny.
 
V roce 2025 Cupra uvede na trh svůj čistě elektrický model UrbanRebel dlouhý 403 cm. Výroba je plánována v barcelonské továrně Martorell společnosti Seat, ale to podléhá schválení žádosti Volkswagenu o veřejnou podporu ze strany španělské vlády v rámci jejího rozhodnutí postavit továrnu („gigafactory“) na akumulátory ve Španělsku. Půjde o první elektromobil přidělený do továrny v Martorellu, která si klade za cíl vyrábět 500 000 elektromobilů ročně, a to i pro jiné značky koncernu Volkswagen včetně Škody.