name | autoweek.cz

Volkswagen v Číně představil ID. Aero

Volkswagen v Číně představil ID. Aero

28.06.2022 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Volkswagen online předvedl už šestý model čistě elektrických vozů řady ID. Aero. Studie elektricky poháněného čtyřdveřového sedanu předchází sériovému modelu vyvinutému speciálně pro Čínu. Slibuje delší dojezd a velkorysý prostor v interiéru.
Volkswagen v Číně online představil studii ID. Aero, která představuje jeho první plně elektricky poháněný sedan vyšší střední třídy. Koncept je téměř pět metrů dlouhý a byl navržen s důrazem na aerodynamiku se svažující se střechou ve stylu kupé. Vpředu je osvětlené logo VW a klasické kliky dveří ve prospěch aerodynamiky nahradily světelné dotykové plochy. Díky takovýmto opatřením je hodnota cx 0,23. Koncernová modulární platforma s elektrickým pohonem MEB umožňuje vytvořit i dlouhý rozvor a díky tomu i mimořádně prostorný interiér.
 
ID Aero má akumulátor s využitelnou kapacitou 77 kWh. Vůz s emotivním a zároveň velmi aerodynamickým designem slibuje dojezd 620 km (ID.5 má se stejným akumulátorem dojezd WLTP 521 km).
 
Po kompaktním voze ID.3 a SUV ID.4 a ID.6 bude produkční verze ID. Aero čtvrtou plně elektrickou modelovou řadou pro čínský trh. K dispozici by měly být dvě varianty pro každý společný podnik Volkswagenu. Společně s FAW bude Volkswagen pokrývat sever země, zatímco SAIC-VW bude působit na jihu Číny. Pokud by bylo pojmenování analogické s ID.4, SAIC-VW by měl mít ID. Aero X a FAW-VW uvede ID. Aero Crozz. S pomocí regionální strategie se chce Volkswagen stát předním dodavatelem udržitelných vozidel v Číně. V Číně se očekává, že elektrický sedan bude k dispozici v druhé polovině roku 2023. Volkswagen do vozu vkládá velké naděje, protože studii vyvinul speciálně pro čínský trh. V roce 2030 by polovina vozidel VW prodaných v Číně měla mít elektrický pohon.
 
Produkční verze ID. Aero pro Evropu má začít sjíždět z montážní linky v závodě Emden v roce 2023 a očekává se i verze kombi. ID. Aero se po modelech ID.3, ID.4, ID.5 a ID.6 a ID. Buzz stane šestým členem rodiny elektromobilů ID založených na modulární platformě Volkswagenu MEB. Do roku 2030 chce Volkswagen v Evropě prodávat minimálně 70 % vozů s nulovými emisemi.