name | autoweek.cz

Marcin Wasilewski šéfem EIT InnoEnergy pro střední Evropu

Marcin Wasilewski šéfem EIT InnoEnergy pro střední Evropu

28.06.2022 | | Tiskové zprávy

Marcin Wasilewski bude nově řídit tým společnosti EIT InnoEnergy ve středoevropském regionu. Jeho předchůdce Jakub Miler přechází do projektu ElevenEs, gigatovárny na výrobu bateriových článků, který patří do portfolia EIT InnoEnergy.
Marcin Wasilewski, jeden z nejvýznamnějších manažerů polského energetického průmyslu, posiluje od června 2022 tým EIT InnoEnergy a povede operace této společnosti v regionu střední Evropy. Wasilewski, který dosud působil jako viceprezident ABB, převezme formálně pozici generálního ředitele EIT InnoEnergy Central Europe a stane se současně členem výkonné rady v centrále společnosti.
 
Wasilewski, absolvent Harvardské univerzity, Varšavské technologické univerzity a Florida Atlantic University, se v energetice pohybuje už 15 let. Ve společnosti ABB řídil od roku 2018 sektory energetiky a těžkého průmyslu pro trhy v Polsku, České republice a Maďarsku. Před příchodem do ABB byl Wasilewski v PKN ORLEN zodpovědný za vytvoření segmentu výroby elektřiny. Působil také jako předseda dozorčí rady společnosti Anwil a prezident společnosti Baltic Power realizující offshore projekty. Od roku 2018 je členem polského výboru Světové energetické rady. Titul MBA získal Marcin na University of Bradford v roce 2006.
 
„Zelená transformace znamená velké a vzrušující výzvy. Regulační změny navržené v dokumentech Fit for 55 nebo REPowerEU jsou hnací silou potřebných inovací a EIT InnoEnergy je srdcem těchto inovačních procesů. Jako přední evropský investor do inovativních projektů udržitelné energie pomáháme vytvářet opravdu unikátní projekty jako je např. švédský Northvolt. Jasně vidíme, že střední a východní Evropa má v této oblasti obrovský potenciál“, říká Wasilewski.
 
„Jsem moc rád, že se Marcin přidal do našeho manažerskému týmu. Jeho zkušenosti s řízením energetických projektů ve společnostech, které jsou lídry na daném trhu, nám pomohou rozvíjet podnikání na středoevropských trzích. Marcin zná velmi dobře energetický průmysl a pomůže nám předvídat dopady nových regulatorních předpisů na současné a budoucí energetické podnikání z jiného úhlu pohledu. Společnosti nacházející se v našem portfoliu jsou již vyspělé podniky, které se pouštějí do fáze komercializace a hledají klienty a investory,“ doplňuje informace Diego Pavia, generální ředitel EIT InnoEnergy.
 
Předchozí šéf společnosti Jakub Miler, který tuto pozici zastával posledních šest let, se rozhodl přejít do jednoho z klíčových bateriových projektů v portfoliu EIT InnoEnergy: společnosti ElevenEs, první evropské gigatovárny na výrobu bateriových článků LFP, která bude každoročně vyrábět baterie až pro 1 milion elektromobilů a stacionárních úložišť.
 
V regionu střední Evropy je EIT InnoEnergy akcionářem estonské společnosti Skeleton Technologies specializující se na výrobu superkondenzátorů pro dopravu a průmysl nebo polského startupu EcoBean, který plánuje spustit biorafinerii na přeměnu kávového odpadu na zelenou energii a ekologické produkty. Do portfolia EIT InnoEnergy patří také výrobce solárních střech Sunroof.
 
Také na českém trhu podporuje EIT InnoEnergy celou řadu zajímavých projektů. Patří k nim např. společnost Euro Manganese Inc. zaměřená na vývoj nového zařízení pro výrobu vysoce čistého manganu, založeného na recyklaci ložisek hlušiny nacházejících se v České republice. Za zmínku dále stojí navázání spolupráce se společností Geomet ohledně těžby lithia na Cínovci.
 
EIT InnoEnergy je evropská společnost investující do inovací v oblasti energetiky. Je podporována Evropským inovačním a technologickým institutem (orgán Evropské unie) a dalšími akcionáři v podobě předních světových hráčů v energetice a průmyslu, jako jsou TOTAL, EDF, Volkswagen, Capgemini či Schneider Electric. Za deset let fungování investovala společnost EIT InnoEnergy přes 560 milionů eur do startupů a inovačních projektů v oblasti zelené transformace ekonomiky. Fond se zaměřuje zejména na sektory jako skladování energie, zelený vodík v průmyslu nebo nové solární technologie. K dnešnímu dni získalo podporu od EIT InnoEnergy 480 inovativních podniků s předpokládanými příjmy přesahujícími 72,8 miliardy EUR do roku 2030.