name | autoweek.cz

DS 7: už mi neříkejte Crossback

DS 7: už mi neříkejte Crossback

28.06.2022 | Vladimír Rybecký | Nové modely

V roce 2017 DS představila rodinné SUV DS 7 Crossback, které se ihned po uvedení na trh setkalo s úspěchem. Pět let po svém debutu má nárok na tradiční oživení vzhledu uprostřed životního cyklu. DS 7 přitom ztrácí příponu Crossback ale dostává vyšší výkon.
DS 7 Crossback byl před pěti lety první samostatný model nově vytvořené značky DS. Spolu s první generací DS 3 je DS 7 jedním z nejúspěšnějších modelů francouzské značky. Kupující si získal svým stylem, technikou, ale také tím, že jde o francouzské vozidlo. Díky tomu se vůz prosadil na trhu prémiových vozů a představoval až 50 % prodeje značky. Nyní toto 460 cm dlouhé SUV prochází oživením vzhledu spojeným s odstraněním dovětku Crossback v názvu. Modernizace se vyznačuje především úpravami přední a zadní části vozidla.
 
DS 7 dostane nové světlomety Pixel LED projektory s 84 LED diodami, které umožňují optimalizovat osvětlení podle dopravních a klimatických podmínek. Světla pro denní svícení DS Light Veil se skládají ze čtyř řad s 33 LED diodami a mají laserem gravírovaný polykarbonátový povrch natřený pouze zevnitř. Další změny se týkají upravené mřížky chladiče a upravených nárazníků. Mezi novými a štíhlejšími zadními světly se objeví značka „DS Automobiles“ na matném černém pozadí místo chromu.
 
Noblesní interiér s 12“ multimediálním displejem infotainmentu se na pohled moc nezměnil. Nový operační systém Stellantis ale představuje významný pokrok v oblasti ergonomie a plynulosti. Novinkou je hlasové ovládání DS Iris. Menu na 12“ dotykovém displeji se skládá z widgetů, které lze libovolně uspořádat. Funkce Mirror Screen pro chytré telefony je nově dostupná bezdrátově přes Wi-Fi.
 
Po modernizaci bude DS 7 k dispozici výhradně jako plug-in hybrid a s turbodieselem. Kromě pohonných jednotek známých již z DS 7 Crossback je novou vrcholnou verzí DS 7 E-Tense 4x4 360 se systémovým výkonem 265 kW (360 k) a pohonem všech kol. Zážehový motor o výkonu 147 kW (200 k) doplňují elektromotory o výkonu 781 kW (110 k) vpředu a 83 kW (112 k) vzadu. Podvozek je o 1,5 cm nižší a rozchod širší. DS 7 E-Tense 4x4 360 zrychlí z 0 na 100 km/h za 5,6 s.
 
Dvě stávající plug-in hybridní verze DS 8 E-Tense 225 a DS 7 E-Tense 4×4 300 těží z nového 14,2 kWh akumulátoru pro zvýšení elektrického dojezdu o 10 km na 65 km. Je tu také turbodiesel o výkonu 130 koní, ale nic na benzin bez elektromotoru.
 
Nový DS 7 se bude vyrábět v Mylhúzách ve Francii a pro čínský trh v Šen-čenu. Příjem objednávek bude zahájen během léta a první vozy budou v prodejnách DS Stores v říjnu 2022. Objednávky a dodávky bude možné zajistit prostřednictvím online prodejního systému a díky službě DS Delivery Valet bude možné si nechat vůz přivézt na adresu, kterou si zákazník zvolí.