name | autoweek.cz

Klaus Zellmer se ujal vedení Škoda Auto

Klaus Zellmer se ujal vedení Škoda Auto

01.07.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Klaus Zellmer oficiálně převzal pozici předsedy představenstva společnosti Škoda Auto. Doposud působil jako člen představenstva značky Volkswagen za oblast Prodeje, marketingu a after sales. Povede automobilku v období transformace automobilového průmyslu a přechodu k elektromobilitě.
S účinností od 1. 7. 2022 se podle rozhodnutí jediného akcionáře stal členem představenstva Škoda Auto a téhož dne byl v rámci prvního jednání představenstva zvolen jeho předsedou. Zellmer se tak stal nástupcem Thomase Schäfera. Thomase Schäfer odešel do Wolfsburgu kde řídí značku Volkswagen - osobní vozy základní je zodpovědný za celkové řízení skupiny velkoobjemových značek, kam patří Volkswagen, Škoda, Seat/Cupra a Volkswagen užitkové vozy. Schäferův předchůdce na těchto postech Ralf Brandstätter, se stal členem představenstva skupiny VW pro Čínu.
 
„Vidím před sebou vysoce motivovaný tým, který v uplynulých dvou letech zvládl nejrůznější výzvy. Nyní nás čeká další krok. Obrovskou předností značky Škoda je její zaměření na zákazníka. Na tom chceme systematicky stavět i v nadcházejícím období digitalizace a elektrifikace. Naším záměrem je, aby všechny produkty a služby dávaly perfektní smysl, byly snadno použitelné a pomáhaly zlepšovat život našich zákazníků. Společně s naším sociálním partnerem Odbory Kovo dostaneme společnost Škoda Auto na Next Level a úspěšně ji provedeme desetiletím transformace tak, aby všichni škodováci měli zítra a pozítří jistou práci. To je můj cíl a to mě motivuje,“ řekl nový předseda představenstva Škoda Auto Klaus Zellmer.
 
Kvalifikovaný podnikový ekonom Klaus Zellmer označil za důležitý cíl návrat ke kratším čekacím lhůtám pro kupce aut: „Krok za krokem chceme nechat za sebou nedostatek polovodičů a úzká místa v dodávkách a udělat vše pro to, aby naši zákazníci dostali svůj vůz Škoda co nejdřív.“
 
Absolvent studia podnikové ekonomiky Klaus Zellmer zahájil svou profesní dráhu v roce 1997 jako asistent člena představenstva ve společnosti Porsche AG. V roce 1999 přestoupil do útvaru Rozvoj prodejní sítě ve společnosti Porsche France, poté převzal vedení regionu Severní Ameriky. V roce 2000 nesl jako vedoucí projektu odpovědnost za budování oblastí Prodeje a Marketingu v rámci zakládání nového pobočného závodu společnosti Porsche v Lipsku. Po působení v čele Zákaznického centra v závodě automobilky Porsche se Zellmer stal vedoucím marketingu ve společnosti Porsche Deutschland, v roce 2010 stanul v jejím čele. V roce 2015 byl Zellmer jmenován prezidentem a generálním ředitelem společnosti Porsche Cars North America v americké Atlantě.
 
Od 15. září 2020 je Klaus Zellmer členem představenstva značky Volkswagen Osobní vozy za oblast Prodeje, marketingu a after sales a v této době rozhodující měrou přispíval k důsledné organizační, digitální a udržitelné orientaci značky Volkswagen na potřeby zákazníků.
 
Po Bernhardu Maierovi, který byl předsedou představenstva Škody Auto v letech 2015 až 2020, bude Zellmer už druhým šéfem v Mladé Boleslavi který původně působil jako vrcholný manažer v Porsche.
 
Škoda Auto si klade za cíl do roku 2030 být jednou z pěti nejprodávanějších značek v Evropě. A posunula se do pozice nejúspěšnější evropské automobilky na důležitých rostoucích trzích, jako jsou Indie a severní Afrika. Celosvětově zaměstnává 45 000 lidí a působí na více než 100 trzích.