name | autoweek.cz

BMW zahajuje výrobu iX5 Hydrogen

BMW zahajuje výrobu iX5 Hydrogen

05.12.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

BMW zahajuje výrobu svého elektromobilu iX5 Hydrogen s vodíkovými palivovými články. Od jara 2023 bude toto SUV ve vybraných regionech používáno jako technologický demonstrátor mobility bez emisí CO2.

BMW iX5 Hydrogen se vyrábí v pilotním závodě BMW Group v mnichovské FIZ. „Na tomto rozhraní mezi vývojem a výrobou je nový model realizován poprvé,“ říká člen představenstva BMW pro výrobu Milan Nedeljković.

 

Základ vozidla, vyvinutého na bázi BMW X5, přicházejí z amerického závodu BMW ve Spartanburgu. V karosárně pilotní výrobní linky dostane novou sestavu podlahy, která umožňuje umístění dvou vodíkových nádrží ve středovém tunelu a pod zadní lavicí. Kromě standardních komponent je při montáži integrován 12 V a 400 V elektrický systém, akumulátor, elektromotor a palivový článek.

 

Trakční elektromotor, který je uložen společně s akumulátorem u zadní nápravy, pochází z aktuální generace e-pohonů BMW, která se používá i v plně elektrických a plug-in hybridních modelech. Systém palivových článků, umístěný pod přední kapotou, se v rámci spolupráce s Toyotou od srpna vyrábí ve vlastním vodíkovém kompetenčním centru BMW v Garchingu severně od Mnichova.

 

Řada komponent, které jsou určeny výhradně pro iX5 Hydrogen, se vyrábí v kompetenčním centru BMW Group pomocí 3D tisku. Každé vyrobené vozidlo je následně podrobeno funkční kontrole na testovacím místě BMW v Aschheimu.

 

„Jako všestranný nosič energie hraje vodík klíčovou roli na cestě ke klimatické neutralitě. Jsme přesvědčeni, že bude také výrazně aktuálnější v oblasti individuální mobility, a proto považujeme kombinaci bateriových a palivových článků za smysluplnou z dlouhodobého hlediska. Palivový článek navíc nevyžaduje žádné kritické suroviny, jako jsou kobalt, lithium nebo nikl, takže investicemi do tohoto typu pohonu posilujeme také geopolitickou odolnost BMW Group. S naší testovací flotilou BMW iX5 Hydrogen shromáždíme nové a důležité poznatky. To nám umožní nabídnout našim zákazníkům atraktivní řadu produktů, až se vodíková ekonomika stane realitou ve všech oblastech,“ říká vedoucí vývoje Frank Weber.