name | autoweek.cz

Alpine otevírá prodejnu v Praze

Alpine otevírá prodejnu v Praze

05.05.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Značka Alpine oznamuje otevření svého prvního prodejního místa v České republice. Své brány otevře na konci června 2022.
Společnost Alpine se zaměřuje na mezinárodní rozvoj a rozšiřování evropské dealerské sítě. V souladu se strategií mezinárodní expanze postupně zvyšuje počet svých prodejních míst. Po Maďarsku a Slovinsku se rozhodla otevřít nový trh v České republice. Ambicí značky je, aby po tomto prvním centru následovala v příštích letech další v rámci celé země.
 
První centrum Alpine v Praze bude provozovat jeden z největších prodejců vozů Renault a Dacia společnost Pyramida Průhonice. Showroom se nachází v jedné z nejoblíbenějších nákupních ulic v nákupní zóně Průhonice. V showroomu budou použity nejnovější prvky vizuální identity značky.
 
„Jsme nadšení, že máme možnost uvést značku Alpine na český trh. Značka Alpine v sobě spojuje tradici, specializovanou „zakázkovou“ výrobu, zkušenosti na poli výzkumu a vývoje a popularitu formule 1. Legendární model Alpine A110 si získal srdce nejen fanoušků motoristického sportu svojí mrštností, rychlostí a zejména pak jedinečným řidičským zážitkem za volantem. Modelová řada Alpine se bude postupně rozvíjet a doplňovat a zasáhne i do dalších segmentů. Otevření Alpine centra v České republice je součástí expanze značky v Evropě s cílem propagovat jedinečný sportovní styl života, který je založen na tradičním DNA značky Alpine a současně i na posledních inovacích skupiny Renault,“ řekl generální ředitel společnosti Renault Česká republika Zdeněk Grunt.
 
Výrobní řada
Alpine má za sebou slavné dědictví v oblasti motorsportu. Má výrobní závod v Dieppe ve Francii, kde se vyrábí model A110. Po úspěšném roce 2021 se silným nárůstem objemu prodeje o 74 % na 2659 prodaných kusů pokračuje Alpine v mezinárodním rozvoji v rámci strategie Renaulution a otevírá ambiciózní strategický plán otevřením nového teritoria v České republice.
 
Na začátku roku 2022 společnost Alpine představila novou výrobní řadu A110. Vychází z technických principů, které před 66 lety definoval Jean Rédélé. Celý sortiment bude možné objednat i v České republice. Každá ze tří verzí má svou vlastní identitu. Pohání je čtyřválec 1,8 l turbo spojený se sedmistupňovou automatickou převodovkou Getrag s dvojitou mokrou spojkou. Lehký agilní vůz Alpine A110 s motorem o výkonu 185 kW (252 k) poskytuje potěšení z jízdy připomínající Berlinette. Alpine A110 GT je sportovní kupé řady Grand Touring. Motor o výkonu 220 kW (300 k) ve spojení s podvozkem Alpine představuje spojení výkonu a komfortu. Alpine A110 S je na vrcholu nabídky a zaměřuje se na výkon. Sportovní podvozek využívá potenciál motoru o výkonu 220 kW (300 k) a vůz má specifickou aerodynamickou sadu.
 
100 % elektrická
Do roku 2026 chce značka Alpine přejít od jednoho modelu se spalovacím motorem ke třem 100% elektrickým modelům. Alpine chce být v čele inovací Skupiny Renault v oblasti technologií i zákaznických zkušeností. Nová generace produktů bude založena na nejnovějších platformách skupiny a bude využívat technologie a odborné znalosti z F1: efektivní řízení spotřeby energie, řízení hmotnosti, aerodynamiku, bezpečnostní systémy a řešení konektivity odvozená z F1 v oblasti analýzy a zpracování dat, která produktům Alpine zajistí významnou konkurenční výhodu.
 
Nová organizace, posílení synergií se skupinou Renault a Aliancí a spolupráce s vybranými partnery budou zásadní pro podporu tohoto produktového plánu, který se skládá z :
- 100% elektrický kompaktní sportovní vůz založený na alianční platformě CMF-B EV
- 100% elektrický crossover GT (segment C) založený na platformě CMF-EV Alliance
- 100% elektrický nástupce modelu A110 vyvinutý ve spolupráci s Lotusem.
 
Historie a motorsport
Společnost Alpine založil v roce 1955 nadšenec pro závody Jean Rédélé. Když byl v roce 1962 představen první silniční vůz A110, společnost se začala rozvíjet. V této době společnosti Alpine a Renault úzce spolupracovaly a vozy Alpine se prodávaly a servisovaly v prodejnách Renault. V roce 1971 se vozy Alpine umístily na prvních třech příčkách v Rallye Monte Carlo a v roce 1973 znovu. V témže roce se stal vítězem mistrovství světa v rallye. Současně se zvýšil prodej silničních vozů Alpine.
 
Společnost Alpine postavila v roce 1969 v Dieppe speciální továrnu - na stejném místě, kde se dnes vyrábí model A110 - a v roce 1971 zahájila výrobu modelu A310. O dva roky později ji koupila skupina Renault. V roce 1978 Alpine vyhrála závod 24 hodin Le Mans. V 70. a 80. letech továrna pokračovala ve výrobě sportovních vozů, včetně modelů A310 V6 a GTA. Výroba Alpine byla ukončena v roce 1995. V roce 2017 značka představila nový model A110.
 
V roce 2021 se společnosti Alpine Cars, Renault Sport Cars a Renault Sport Racing spojily pod jménem Alpine a staly se značkou Skupiny Renault pro inovativní, autentické a exkluzivní sportovní vozy.
 
Tým Signatech Alpine, který se účastní vytrvalostních závodů od roku 2013, získal dva evropské tituly, dva tituly mistra světa a tři vítězství ve třídě LMP2 v závodě 24 hodin Le Mans. Od sezóny 2021 Alpine Elf Endurance Team vstoupil do kategorie Hypercar mistrovství světa ve vytrvalostních závodech.
 
V září 2020 skupina Renault oznámila, že značka Alpine vstoupí do mistrovství světa F1. Od sezóny 2021 se tým Renault Group F1 stal Alpine F1 Team, který používá hybridní pohonnou jednotku Renault E-Tech.