name | autoweek.cz

CES 2022 - veletrh v době krize

CES 2022 - veletrh v době krize

05.01.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Loni se veletrh elektronického průmyslu CES kvůli koronavirové pandemii konal pouze virtuálně. Letos budou od 5. do 7. ledna návštěvníci opět vpuštěni do výstavních hal v Las Vegas. Problémem pro ně ovšem bude dostat se na místo po zrušení tisíců letů kvůli variantě Omikron.
Jsme v Nevadě, takže „The show must go on“ i když se těžké váhy v oboru, jako jsou Amazon, General Motors, Google, Microsoft, BMW, Mercedes-Benz, Continental nebo Intel, účasti na veletrhu buď úplně zřekly nebo výrazně omezily své plánované aktivity. Organizátoři veletrhu se proto rozhodli ukončit veletrh už v pátek, tedy o jeden den ji zkrátit, nicméně četná zrušení účasti ze strany známých společností znamenají pro CES tvrdou ránu.
 
Jak bude směs prezentací v Las Vegas a internetového vysílání přijata je zatím otázkou. Skeptici už tuší, že CES by mohl potkat podobný osud jako veletrh Cebit, který finanční krize v roce 2008 odsunula na vedlejší kolej. Bude nyní Corona zabijákem pro CES?
 
Šéf výstavy Gary Shapiro hýří optimismem a připomíná přísné požadavky: všichni účastníci musí být plně očkovaní a všichni návštěvníci musejí mít neustále nasazeny roušky. Kromě toho byly rozšířeny chodby a navržen jednosměrný systém pohybu pro návštěvníky - vzhledem k mnoha odmítnutím účasti je tu stejně dost místa.
 
Vzhledem k nové vlně pandemie v posledních dnech padalo jedno velké jméno za druhým: Intel, Google, Amazon, největší světový výrobce počítačů Lenovo a hi-fi gigant Harman odkazovaly na koronavirová rizika pro své zaměstnanci. Rozplynula se také silná přítomnost automobilového průmyslu, chlouby CES posledních let. Americký automobilový gigant General Motors chtěl v Las Vegas představit nový model ale vystoupení generální ředitelky Mary Barraové bylo zrušeno.
 
BMW oznámilo, že ruší všechny plánované aktivity na místě a místo toho zorganizuje živý přenos z Německa. Daimler oznámil, že přítomnost zástupců Mercedesu-Benz v Las Vegas musela být po rozsáhlých konzultacích zrušena a nahradila ji virtuální prezentací elektromobilu EQXX, který měl být jednou z hlavních atrakcí veletrhu. Bosch uspořádal virtuální tiskovou konferenci ale čipový specialista Qualcomm chce jako obvykle představit své novinky v tanečním sále hotelu v Las Vegas.
 
Navzdory zrušení přítomnosti „těžkých vah“ je na místě stále zastoupeno více než 2200 vystavovatelů, jak zdůrazňuje organizátor CES americká průmyslová asociace CTA. Za poslední dva týdny se do navzdory Omikronu přihlásilo 143 nových společností. Asociace CTA se přesto výstavy drží s odvoláním na zájmy mnoha malých a středních firem, které již do své přítomnosti na veletrhu investovaly velké prostředky. I pro mnohé z nich se ale cesta na CES zdála příliš riskantní, takže i na start-upové akci „CES Unveiled“, kterou mladé firmy s oblibou využívají jako odrazový můstek k mediální prezentaci, zůstala řada jinak kýžených míst prázdná.
 
Při zahájení technologického veletrhu CES panuje špatná nálada i z jiného důvodu. Po explozivním růstu prodeje na počátku koronavirové pandemie se průmysl zábavní elektroniky připravuje na zpomalení růstu prodeje. Růst tržeb v sektoru bude letos zpomalován především dodávkami hardwaru. Tato oblast totiž nadále trpí úzkými hrdly v dodavatelských řetězcích. Steve Koenig z výzkumu CTA upozornil na trvající nedostatek čipů, který mimo jiné zpomaluje automobilový průmysl. Zároveň je přesvědčen, že poptávka po technických produktech zůstane dlouhodobě vysoká, protože se lidé během pandemie mnohem více uchýlili k počítačům a online službám a tato proměna chování přežije koronavirovou krizi.