name | autoweek.cz

Ambiciózní kupé Volkswagen Taigo

Ambiciózní kupé Volkswagen Taigo

19.01.2022 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Volkswagen doplnil segment malých vozů - k Polu a T-Crossu přidává nové Taigo, svůj první crossover s profilem kupé. Pravděpodobně je to i poslední nový osobní model značky v Evropě nabízený se spalovacím motorem.
Módní trend takzvaných SUV kupé se dostal i do segmentu malých vozů značky Volkswagen. Model Taigo byl původně vyvinut v Brazílii na bázi platformy MQB A0 jako Nivus a ve Wolfsburgu prošel rekonstrukcí na evropské standardy.
 
Nový tvar karoserie kombinuje eleganci a dynamiku. Má sice poněkud vyšší světlou výšku, nicméně nepůsobí robustním dojmem ve stylu SUV. Standardem jsou hlavní LED světlomety, přičemž objednat lze i světlomety IQ.Light - LED matrix včetně světelného proužku v masce chladiče. Zajímavostí je průběžný pás LED světel na zádi navazující na zadní LED svítilny.
 
Městský crossover Taigo, dlouhý 427 cm (rozvor náprav 257 cm), sice doplňuje Polo a T-Cross, nicméně pro český trh jde o velmi důležitý model s velkým prodejním potenciálem. Mladistvě koncipovaný styl má díky vyšší světlé výšce (182 mm, výška vozu 153 cm) a poloze sedadel šanci oslovit i starší zákazníky. To potvrzují i první zájemci o tento model hlásící se u prodejců. Důležitým prvkem u tohoto modelu jsou rozsáhlé možnosti individualizace jeho vzhledu, vycházející vstříc snaze odlišit se. Přitom jde o vysoce praktický vůz s velkým zavazadlovým prostorem 438 l.
 
Standardní výbavou je digitální kokpit, tvořený 8“ displejem, resp. ve vyšší výbavě Digital Cockpit Pro s 10,25“ displejem, doplněný 9,2“ displejem infotainmentu. Taigo používá třetí generaci modulární platformy pro informační a zábavní systémy MIB3. Novinkou je možnost bezdrátového připojení App Connect.
 
K dispozici jsou vyspělé asistenční systémy IQ.Drive, zahrnující mj. adaptivní tempomat ACC, Travel Assist, Line Assist a Front Assist. Systém Travel Assist umožňuje i semiautonomní řízení 2. úrovně, kvůli němuž je zde čidlo kontrolující, zda má řidič ruce na volantu.
 
Cena začíná od 484 900 Kč a kromě rozsáhlé sériové výbavy vč. klimatizace zahrnuje také prodlouženou záruku na 3 roky/90 000 km. Základní verzi Taigo Life pohání zážehový tříválec 1,0 TSI/70 kW (95 k) s pětirychlostní přímo řazenou převodovkou. Se zážehovým tříválcem 1,0 TSI/81 kW (110 k) lze objednávat šestirychlostní přímo řazenou převodovkou nebo se sedmistupňovou automatickou za cenu od 499 900 Kč. Vrcholnou variantou je čtyřválcový zážehový čtyřválec 1,5 TSI/110 kW (150 k) se sedmistupňovou automatickou převodovkou, jejíž ceny začínají od 628 900 Kč. Vyrábí se ve Španělsku v závodě Volkswagen Navarra.