name | autoweek.cz

Cupra Born hvězdou veletrhu čisté mobility e-Salon

Cupra Born hvězdou veletrhu čisté mobility e-Salon

16.11.2021 | Vladimír Rybecký | Nové modely

První elektrický sportovní hatchback Cupra Born přichází na český trh se základní cenou 984 900 Kč.
Nový vůz Cupra Born byl hvězdou třetího ročníku veletrhu čisté mobility e-Salon 2021 na výstavišti PVA Expo Praha v Letňanech. Současně s českou výstavní premiérou Cupra Born přichází na český trh. Zákazníci mohou tento výjimečný elektromobil objednávat za ceny od 984 900 Kč. Verze Cupra Born 58 s dojezdem 395 až 424 km podle WLTP, vystavená na e-Salonu, vyjde se základní výbavou na 1 094 900 Kč. Nabízí potěšení z jízdy, kvalitní a trvale udržitelné materiály, maximální orientaci na řidiče a inovativní technologie.
 
První hot-hatch s elektrickým pohonem
Cupra Born je moderní kompaktní elektromobil postavený na základě koncernové modulární platformy pro vozidla s elektrickým pohonem MEB. Při délce 4322 mm a rozvoru náprav 2766 mm poskytuje cestujícím prostorný interiér a zavazadlový prostor o objemu 385 l.
 
Vůz s akumulátorem o kapacitě 58 kWh pohání trakční elektromotor poskytující maximální výkon 150 kW (204 k) a točivý moment 310 N.m. Born s provozní hmotností 1736 kg dokáže zrychlit z 0 na 100 km/h za 7,3 s a největší rychlost je elektronicky omezena na 160 km/h. Spotřeba elektrické energie je 15,5-16,7 kWh/100 km. Později nabídku doplní verze se sportovním paketem e-Boost, poskytující největší výkon až 231 kW (170 k), a akumulátory s kapacitou 45 kWh pro dojezd 340 km nebo 77 kWh umožňujícím dojezd až 540 km.
 
Born je vůz poskytující emocionální zážitek z dynamické sportovní jízdy díky snížené poloze těžiště, ideálnímu rozložení hmotnosti mezi nápravy (50 % vpředu, 50 % vzadu), pohonu zadních kol a systémům DCC Sport a ESC Sport.
 
Nová technika
Born přináší také řadu technických inovací. Zákazníci mohou poprvé ve voze značky Cupra využívat head-up displej s rozšířenou realitou. K dispozici mají i novou úroveň konektivity, 12“ displej infotainmentu s online navigací či nejmodernější asistenční systémy a funkce. Funkce ve voze se ovládají prostřednictvím standardního 12“ displeje. Mnoho funkcí lze ovládat i mimo vůz pomocí aplikace My Cupra. V konstrukci vozu nalézají široké uplatnění kvalitní ekologické materiály včetně recyklovaných plastů.
 
„Mám velkou radost, že můžeme na veletrhu čisté mobility e-Salon představit českým zákazníkům náš revoluční model Cupra Born. Cupra Born je dokonalým spojením elektrifikace a sportovních výkonů a ztělesňuje budoucnost mobility při zachování všech atributů sofistikovaných automobilů značky Cupra,“ řekl při premiéře v Letňanech ředitel divize Cupra ve společnosti Porsche Česká republika Aleš Novák.
 
Vůz Cupra Born byl navržen a vyvinut ve Španělsku v Martorellu a jeho výrobu zajišťuje závod ve Cvikově v Německu. První vozidla už v těchto dnech dorazila i k prodejcům v České republice.