name | autoweek.cz

Toyota Mirai na český trh

Toyota Mirai na český trh

20.04.2021 | Vladimír Rybecký | Nové modely

V České republice začal prodej prvního osobního automobilu na vodíkové palivové články Toyota Mirai. Druhá generace má dojezd 650 km a tankování trvá jen 5 minut. Cena na českém trhu začíná na 1,7 milionu Kč.
Toyota Mirai druhé generace je luxusní sedan o délce 4975 mm s pohonem zadních kol postavený na platformě GA-L (Global Architecture Lexus). Disponuje trakčním elektromotorem s výkonem 134 kW (182 k). Zrychlí z 0 na 100 km/h za 9 s a dosáhne maximální rychlost 175 km/h.
 
Tankování plynného vodíku funguje prostřednictvím plnícího ventilu pod tlakem 70 MPa (700 bar). Vodík o hmotnosti 5,6 kg pojmou tři vysokotlaké zásobníky v zadní části. Čistý vodík z nádrží se za provozu slučuje s kyslíkem nasávaným kompresory v přední části vozu a k finální reakci pak dochází v palivovém článku pod kapotou vozu. Takto vzniklá elektrické energie pohání elektrický motor a jako jediný odpad této reakce je čistá vodní pára. Díky tomu má vůz absolutně nulové emise a dokonce čistí okolní vzduch. Je možné s ním parkovat v Praze na modrých a fialových zónách zdarma a využívat všech výhod spojených se speciální ekologickou registrační značkou EL.
 
Protáhlé světlomety jsou vybavené technologií Bi-LED včetně adaptivních dálkových světlometů. Zadní LED svítilny zabírají téměř celou šířku vozidla. O bezpečnost při jízdě se stará několik bezpečnostních systémů včetně aktivního systému zatáčení ACA, adaptivního tempomatu nebo plně automatického parkování, které se mezi modely Toyoty objevuje vůbec poprvé. Speciální akustický systém generuje zvuk při akceleraci.
 
Pětimístný Mirai má volant obšitý kůží se senzory úchopu po celém obvodu. Základní údaje o jízdě se promítají na velký head-up displej a o ovládání multimédií se stará HD displej o velikosti 12,3“. Přední i zadní sedadla mohou být vybavena výhřevem i ventilací.
 
Cena na českém trhu začíná na 1,7 milionu Kč za výbavu Comfort a 1,8 milionu Kč za verzi Executive. Za 2 miliony Kč je výbava Executive s paketem VIP. V nabídce je také financování, a to pětiletý úvěr Toyota Kredit nebo úvěr Toyota Garant, u něhož se lze rozhodnout až v průběhu smlouvy o formě jejího ukončení. Součástí smlouvy je i pojištění a garance zůstatkové hodnoty. Toyota poskytuje na vůz standardní záruku na vodíkový pohon včetně vysokotlakých nádrží v délce 5 let.
 
„Toyota Mirai druhé generace v mnoha ohledech předbíhá dobu a přináší unikátní technologie oproti konkurenci. Již nyní je tento výjimečný model k objednání pro zájemce na českém trhu a jsme nadšení, že stojíme u začátku vodíkové éry v České republice," říká generální ředitel Toyota a Lexus ČR Martin Peleška.