name | autoweek.cz

Bosch na virtuálním veletrhu CES 2022

Bosch na virtuálním veletrhu CES 2022

04.01.2022 | Vladimír Rybecký | Trendy

Chytré technologie pro bezpečný, pohodlný a udržitelný každodenní život - na veletrhu CES v Las Vegas Bosch představuje propojené, inteligentní a udržitelné produkty a služby pro lepší život doma i na cestách.
Bosch na veletrhu CES v Las Vegas představuje softwarově definovaný a propojený automobil pro mobilitu dneška i zítřka a technologie pro každou situaci. Novinkám pro oblast mobility včetně inovací v oblasti softwaru se věnujeme v samostatném textu.
 
Oceněné řešení od společnosti Bosch
Společnost Bosch eBike Systems získala za své řešení Smart Connected Biking ocenění CES 2022 Innovation Awards Honoree v kategorii Vehicle Intelligence & Transportation. Ceny CES Innovation Awards uděluje Consumer Technology Association (CTA).
 
S novou generací systému Smart Connected Biking od Bosch eBike Systems se fyzický zážitek z jízdy na elektrokole spojuje s digitálním prostřednictvím sítě a aplikace. Chytrý systém se skládá z nové aplikace eBike Flow, řídicí jednotky s LED displeji, barevného displeje, baterie a pohonné jednotky. Umožňuje průběžné rozšiřování díky bezdrátovým aktualizacím. Aplikace eBike Flow obohacuje chytré elektrokolo o další digitální funkce, jako jsou automatické sledování aktivity nebo individuální nastavení jízdních režimů.
 
Nevonex – propojení zemědělství
Zemědělství v současné době čelí problémům jak v souvislosti se změnou klimatu zajistit produkci potravin. Nevonex podporuje zemědělce potřebnými odbornými znalostmi v podobě digitálních služeb. Služby poskytované dodavateli třetích stran lze používat na zemědělských strojích bez ohledu na výrobce, který používá Nevonex. Slouží jak k automatizaci nastavení strojů, tak k optimalizaci zemědělských kultivačních procesů. Bosch zkoumá, jak lze data z kultivačních procesů zaznamenat a použít jako informace pro následné kroky procesu. Cílem je využít edge computing k poskytování robustních služeb založených na umělé inteligenci v zemědělství.
 
Nádech čerstvého vzduchu – řešení Bosch pro lepší kvalitu ovzduší ve městech
Pro zlepšení kvality ovzduší ve městech, na letištích a nádražích nebo v komerčních oblastech nabízí společnost Bosch inovativní řešení pro přesné zaznamenávání a simulaci emisí. Boxy pro měření kvality vzduchu od společnosti Bosch poskytují vysoce přesné hodnoty oxidů dusíku, jemného prachu, vlhkosti a teploty, a tím důležitá data pro kvalitu vzduchu v daném místě. Tato data jsou přenesena do cloudu a vyhodnocena. Přesná znalost a lokalizace látek znečišťujících ovzduší a jejich rozptylu umožňuje včas přijmout opatření a tím dlouhodobě zlepšit kvalitu ovzduší.
 
Inteligentní řešení pro větší pohodlí a bezpečnost v domácnosti
Řešení vytápění a chlazení Bosch pro dokonalé klima v domácnostech, vysoce účinná Climate 5000 3.0 nabízí vysoký topný a chladicí výkon díky nejmodernější invertorové technologii IDS. Climate 5000 3.0 se vyznačuje zlepšenou energetickou účinností a regulací vlhkosti a vytváří příjemné klima v místnosti. Se dvěma propojenými termostaty BCC50 a BCC100 nabízí Bosch jednoduché a chytré all-in-one ovládání systémů vytápění, klimatizace a ventilace. Inteligentní trouba s hlasovou asistentkou Alexa vám poradí a doporučí nejen nejlepší nastavení trouby, ale v případě potřeby troubu i zapne – stačí požádat.
 
Potraviny ukládané do chladničky lze zadávat do digitálního inventárního seznamu ručně, synchronizací nákupního seznamu Home Connect nebo prostřednictvím kamery. Aplikace Home Connect obsahuje soupis všech dostupných potravin a poskytuje odpovídající recepty na základě dostupných zásob.
 
Multifunkční kuchyňský robot s funkcí vaření Bosch Cookit přináší do kuchyně maximální flexibilitu. Díky nové funkci Můj recept lze v aplikaci Cookit ukládat osobní recepty. Recept se všemi přísadami, množstvím, teplotou a zvláštními pokyny se zadá do aplikace Home Connect a předá do zařízení Cookit. Kuchyňský robot s funkcí vaření vás pak provede přípravou krok za krokem.
 
Mobilní bezpečnostní asistent Spexor je inteligentní univerzální zařízení, které vás ochrání kdekoli a kdykoli. Detekuje vloupání a nebezpečné plyny, měří kvalitu vnitřního ovzduší a upozorňuje na mráz nebo teplo. Pokud integrované senzory zjistí ve střeženém prostředí nesrovnalosti, Spexor to nahlásí přímo do chytrého telefonu. Zařízení s více senzory je bezdrátové.
 
Senzory Bosch
Nové snímače od společnosti Bosch Sensortec jsou odolné, neúnavné a neuvěřitelně flexibilní. Senzory BME688 monitorují kvalitu ovzduší a chrání lesy. Ve spolupráci se společností Dryad Networks se používají k včasné detekci lesních požárů pomocí sítě IoT. Méně požárů znamená výrazně méně emisí CO2. Samoučící se pohybový senzor BHI260AP přináší revoluci ve fitness trackingu. Rozpoznává a automaticky reaguje na mnoho různých pohybů a může se naučit jakoukoli novou fitness aktivitu založenou na opakujících se rutinách. Snímač barometrického tlaku BMP384 s mimořádnou přesností je odolný vůči vodě, chemikáliím a prachu. To lze mimo jiné využít pro navigaci a lokalizaci uvnitř budov.
 
Řešení Bosch IoT pro propojené město a větší bezpečnost dat
Z jednoho zdroje - obchod s aplikacemi (Application Store) pro analýzu videa
Prostřednictvím prvního otevřeného obchodu s aplikacemi pro videoanalytické aplikace na světě lze dohledové kamery flexibilně vybavit novými funkcemi s podporou umělé inteligence. Během několika minut lze do podporované kamery nainstalovat aplikace, jako je maska obličeje, detekce kouře, požáru a záplav nebo analýza dopravy a toku návštěvníků. Celkem je již k dispozici 100 aplikací pro 40 scénářů použití, které vyvinula dceřiná společnost Bosch Azena, a každý měsíc přibývají nové.
 
Chytré videokamery pro větší bezpečnost na silnicích
Nové kamery Inteox s klasifikací objektů pomáhají například při sledování dopravy pomocí nového softwaru pro analýzu videa s hlubokým učením. Vozidla lze detekovat rychleji a s přesnými detaily, a to i ve složitých situacích. Umělá inteligence pomáhá rychleji, intuitivněji a spolehlivěji identifikovat nepředvídané, nežádoucí nebo budoucí situace.
 
S umělou inteligencí proti útokům hackerů
Bosch AI Shield je bezpečnostní produkt s umělou inteligencí, který chrání před vnějšími útoky ze systémů poháněných umělou inteligencí. Ochrana je vytvářena mimo jiné analýzou zranitelnosti. Řešení nabízí nástroj s uživatelským rozhraním na bázi SaaS (Software as a Service) a je navrženo tak, aby bylo pro vývojáře flexibilní a škálovatelné. Model umělé inteligence v zařízeních nebo v cloudu zajišťuje ochranu duševního vlastnictví, značky a investic a vytváří tak důvěru v digitalizaci.