name | autoweek.cz

Kia Optima s rozšířenou nabídkou variant

Kia Optima s rozšířenou nabídkou variant

01.09.2016 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Vrcholný model značky Kia Optima na českém trhu je nově k dispozici s karoserií kombi Sportswagon, vycházející ze studie Sportspace z roku 2015, ve sportovní verzi GT, která je dosud nejvýkonnějším modelem značky v Evropě, a designové edici GT Line. Na český trh přichází i Optima Plug-in Hybrid.
První kombi Kia střední třídy
Kia Optima Sportswagon je historicky první kombi Kia střední třídy na českém trhu se zavazadlovým prostorem o solidním objemu 552 l. Na českém trhu je pro Sportswagon s pohonem předních kol připraven vznětový čtyřválec 1,7 CRDi o výkonu 104 kW (141 k) a točivém momentu 340 N.m. K dispozici je i dvouspojková převodovka Kia DCT.
 
Všechny verze Sportswagonu mají cenu o 30 000 Kč vyšší než sedan. Kia Optima Sportswagon ve výbavě Exclusive za cenu od 764 980 Kč vč. DPH má v základní výbavě mj. denní svícení LED, klimatizaci, 7“ integrovanou GPS navigaci, zadní parkovací kameru, tempomat, dva parkovací asistenty, bezklíčový vstup Smart Key, startování tlačítkem, vyhřívaná přední sedadla i věnec volantu, mlhové světlomety LED nebo xenony s automatickým přepínáním dálkových světlometů.
 
Optima Sportswagon je vozem výrazně orientovaným také na firemní zákazníky v ČR. Základní nabídku proto doplňuje specifikace Business Line plnící požadavky firemní klientely. Za cenu od 669 980 Kč vč. DPH nabízí mj. vyhřívaná a elektricky ovládaná zpětná zrcátka, denní svícení LED, 16“ hliníková kola, klimatizaci, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, 7“ integrovanou GPS navigaci s parkovací kamerou, tempomat a plnou bezpečnostní výbavu.
 
Sportovnější varianty
Zároveň s modelem Optima Sportswagon Kia uvádí i designovou edici GT Line a sportovní verze Kia Optima GT, obě s karoserií sedan i kombi.
 
Kia Optima GT má dynamičtější vzhled, zážehový motor 2,0 T-GDI o výkonu 180 k (245 k) a točivém momentu 350 N.m, který je spojen s automatickou šestirychlostní převodovkou, a upravený podvozek se sníženou světlou výškou o 10 mm na 125 mm.
 
Kia Optima Sportswagon, GT a GT Line budou k dispozici v celé síti autorizovaných partnerů Kia v ČR od října 2016.
 
Kia Optima Plug-in Hybrid
V posledním čtvrtletí roku 2016 se na českém trhu objeví také Kia Optima Plug-in Hybrid. Proti základní verzi má pozměněnou aerodynamiku a další úpravy s cílem zvýšit dojezd na elektřinu a snížit spotřebu benzinu. Optima Plug-in Hybrid představuje atraktivní nabídku pro firemní i soukromé zákazníky s nízkými provozními náklady a minimální dopady na životní prostředí. Má větší kapacitu akumulátoru než předchozí Optima Hybrid.
 
K pohonu slouží elektromotor o výkonu 50 kW, napájený lithio-ion-polymerovým akumulátorem o kapacitě 9,8 kWh, který umožňuje vozu dojezd až 54 km dojezdem až 54 km na elektřinu při jízdě rychlostí do 120 km/h. Zážehový čtyřválec Kia 2,0 GDI má výkon 115 kW (156 k) a točivý moment 189 N.m. Ve spolupráci s elektromotorem poskytuje největší systémový výkon 150 kW (205 k) a celkový točivý moment 375 N.m od 2300/min.
 
Designové úpravy zlepšují aerodynamické vlastnosti vozu. Nový přístrojový panel před řidičem zobrazuje klíčové informace o hnacím ústrojí a podrobnosti o jízdním stylu s doporučením jak snížit spotřebu.
 
Na českém trhu je Kia Optima Plug-in Hybrid k dispozici s nejvyšší úrovní výbavy Premium za 1 149 980 Kč vč. DPH. V základní výbavě jsou například 17“ hliníková kola, full LED světlomety s funkcí Dual bending, 8“ integrovaná GPS navigace s 270° monitorovacím systémem AVM, systém autonomního brzdění AEB či adaptivní tempomat. V nabídce nechybí ani systém sledování mrtvého úhlu, prémiová soustava Harman Kardon s 10 reproduktory a výkonem 590 W nebo elektricky stavitelné sedadlo řidiče i spolujezdce.