name | autoweek.cz

Citroën C3 Aircross vítězem AutoBest 2018

Citroën C3 Aircross vítězem AutoBest 2018

14.12.2017 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Vítězstvím v anketě AutoBest 2018 získal Citroën C3 Aircross ocenění jako nejlepší automobil ke koupi v Evropě pro rok 2018. Zakladatel společnosti Geely Li Shufu, získal cenu ManBest 2017 a cena CompanyBest 2017 byla udělena společnosti Jaguar Land Rover.
Citroën C3 Aircross byl zvolen vítězem ankety AutoBest 2018, ocenění pro The Best Buy Car of Europe 2017, tedy automobil, který je nejlepší koupí v Evropě pro rok 2018. Se ziskem 1423 bodů C3 Aircross získal první místo s pohodlným náskokem 121 bodů před Opelem Grandland X. Volkswagen T-Roc skončil třetí se 1205 body. V celkovém pořadí následovaly Seat Ibiza, Ford Fiesta a Honda Civic.
1. Citroën C3 Aircross 1423
2. Opel Grandland X        1302
3. Volkswagen T-Roc      1205
4. Seat Ibiza        1190
5. Ford Fiesta     1182
6. Honda Civic    1138
Ze 31 členů jury u 17 vyhrál Citroën C3 Aircross, u 7 Opel Grandland X, ve třech případech Volkswagen T-Roc, po dvou nejvíc oslovila Honda Civic a jednoho Ford Fiesta, takže každý z finalistů alespoň v jednom případě získal prvenství.
(Podrobné výsledky budou uvedeny na www.autobest.org)
 
„S velkým potěšením gratuluji Lindě Jacksonové a jejímu manažerskému týmu k vítězství v anketě AutoBest 2018! Tváří tvář takové konkurenci C3 Aircross potvrdil, že je šampiónem, neboť členy poroty přesvědčil, že je v tomto ročníku správnou volbou. Je to rovněž nové vítězství pro SUV, což opět prokazuje, že porota sleduje nejen vývoj trhu, ale také dokáže sledovat trendy, takže je pro evropské zákazníky skutečným průvodcem při nákupu vozů pro zítřek!“ řekl president poroty Ilja Seliktar.
 
„Letos nastala v anketě AutoBest nevídaná situace, kdy o titul nejlepší vůz v Evropě ke koupi soutěžilo 6 nových modelů. Byla to tvrdá konkurence a všech šest vozů si zaslouží naše blahopřání! Citroën C3 Aircross dosáhl pozoruhodného vítězství a možnost stát se evropským mistrem! Vzhledem k tomu, že členové poroty pocházejí z tolika zemí našeho kontinentu, jedná se důležitý výsledek na evropské úrovni. Je to rovněž jasný doklad o novém směřování Citroënu, založeném na smělé strategii, nových modelech a jasné identitě značky,“ řekl Dan Vardie, zakladatel a předseda AutoBest.
 
Cena ManBest 2017 byla udělena panu Li Shufu, zakladateli a předsedovi Geely Holding Group. Předseda Li, původem z prosté čínské vesnice, vytvořil impozantní automobilovou skupinu, ve které integroval přední značky zahrnující Volvo Cars, Proton, Lotus, London Taxi a se značkou Lynk & Co zahájil revoluční přístup k automobilovému průmyslu. Před nedávnem dokončil i akvizici Terrafugia, pozoruhodného startupu zabývajícího se létajícími automobily. Pan Li je skvělým příkladem vizionáře v automobilovém průmyslu, který dokazuje, že uspět může kdokoli, pokud má správnou strategii a odhodlání se prosadit.
 
Cenu CompanyBest 2017 získává Jaguar Land Rover. Ocenění je vyjádřením uznání neuvěřitelné cesty britské společnosti pod vedením Dr. Ralfa Spetha a jeho manažerského týmu. Poté, co Tata Motors převzala JLR, společnost pro značky Jaguar, Land Rover a Range Rover uvedla pozoruhodné produkty, které dosáhly velký úspěch a celosvětové uznání. Společnosti se podařilo nejen odrazit se finančně ode dna, ale stala se v automobilovém průmyslu rovněž laťkou z hlediska ziskovosti na vůz. V neposlední řadě v této složité době, způsobené Brexitem, JLR potvrdila, že je nejlepším britským zaměstnavatelem, opakujícím svou oddanost Velké Británii, zvyšujícím počet zaměstnanců a trvale investujícím do výzkumu a vývoje.
 
Cenu SportBest 2017 získává Fritz Enzinger, vicepresident oddělení Porsche LMP1 a president teamu Porsche. Rakušan Enzinger je vysoce uznávaným manažerem v motoristickém sportu. Jeho kariéra zahrnovala pracovní úkoly ve formuli 1 u týmů Williams-BMW a Sauber-BMW než byl vyzván automobilkou Porsche, aby v roce 2011 zahájil program Le Mans Prototype. Pod jeho vedením byl vyvinut hybrid Porsche 919, který měl premiéru v roce 2014 v Mistrovství světa ve vytrvalostních závodech FIA WEC. V první sezoně vyhrál poslední závod v Sao Paulu a Porsche pak v následujících sezonách mistrovství dominovalo, když získalo tři vítězství ve 24 hodin Le Mans v letech 2015, 2016 a 2017, čímž dosáhlo celkově 19 vítězství v tomto závodu. Enzinger může být po 34 závodech s prototypem 919 hrdý na 20 čelních postavení na startu, 17 vítězství (7 dvojitých) a šest titulů mistra světa (po třech pro jezdce a značky).
 
V tomto roce se porota AutoBest rozhodla neudělit cenu TechnoBest. „Ve druhém roce za sebou se členové poroty rozhodli neudělit nejdůležitější cenu za tradiční automobilové technologie. Nejsme svědky žádného průlomového technického řešení. Je to známkou toho, že automobilový průmysl investuje do těchto technologií méně a místo toho vstupuje do světa IT,“ komentoval Dan Vardie.
 
Vítězové cen SmartBest, SafetyBest, DesignBest a EcoBest byli již oznámeni po autosalonu ve Frankfurtu.
 
17. slavnostní vyhlášení cen AutoBest se uskuteční 7. února 2018 v Salcburku. V souladu s tradicí mezinárodní porota AutoBest předává svá ocenění každý rok v jiné zemi. Předchozí galavečer AutoBest se konal v Lisabonu v Portugalsku.
 
Evropská porota AutoBest děkuje čtenářům z celé Evropy za podporu projektu a PR pracovníkům v rámci automobilového průmyslu za poskytnutí veškeré podpory při organizování setkání a testů nových produktů.
 
Organizace AutoBest byla založena v roce 2001 s revolučním konceptem hledání auta, které je tou nejlepší koupí na evropských trzích. V porotě už je zastoupeno 31 evropských zemí. Vítěz ankety AutoBest musí být tou nejlepší nabídkou pro většinu evropských zákazníků. Porota AutoBest při svém rozhodování používá transparentní volební systém vycházející z komplexní matrice 13 kritérií s různou váhou.
 
Země zastoupené v organizaci AutoBest jsou Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irská republika, Itálie, Kypr, Maďarsko, Malta, Makedonie, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Rusko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko, Ukrajina a Velká Británie.