name | autoweek.cz

BMW Concept iX3

BMW Concept iX3

27.04.2018 | Vladimír Rybecký | Aktuality

BMW Group na pekingském autosalonu Auto China 2018 představila BMW Concept iX3. Je ukázkou budoucího rozšíření modelové řady o první model značky kategorie Sport Activity Vehicle (SAV), který bude poháněn výhradně elektrickou energií. Zajímavé je použití základu z modelu X3.
Mezi největší inovace konceptu BMW iX3 patří použití páté generace pohonu BMW eDrive. Jeho klíčovým přínosem je seskupení trakčního elektromotoru, převodovky a řídicí elektroniky uvnitř nové samostatné jednotky. Kromě toho zahrnuje také nové výkonnější akumulátory. Tento pohon byl původně vyvinut pro automobily divize BMW i. Technologie BMW eDrive je již dnes součástí plug-in hybridních systémů ve vozech BMW iPerformance a Mini Cooper S E Countryman ALL4.
 
Hnací soustava konceptu BMW Concept iX3 je dalším vývojovým stupněm technologie plně elektrického pohonu. Budoucí sériově vyráběná verze elektricky poháněného automobilu kategorie SAV bude těžit z poznatků, které budou základem hnacího ústrojí chystaného modelu BMW iNext, jehož představení je naplánováno na rok 2021. Jednotlivé komponenty nové technologie BMW eDrive mají nižší hmotnost, adaptibilitu a extrémně kompaktní konstrukci, takže mohou být využity různými způsoby. Aby se tento potenciál mohl plně využít, podvozkové platformy budoucích modelů umožní použití různých druhů pohonu. BMW X3, na jehož základě byl koncept postaven, je jedním z prvních modelů, jehož konstrukce tuto flexibilitu umožňuje.
 
BMW Concept iX3 pohání elektromotor o výkonu 200 kW (270 k). Pro tento vůz specificky navržený akumulátor má využitelnou kapacitu přes 70 kWh, což stačí k tomu, aby elektrické SAV ujelo podle měřicího cyklu WLTP na jedno nabití více než 400 km.
 
Sériovou podobu BMW Concept iX3 bude od roku 2020 v čínském Shenyangu v rámci spolupráce vyrábět čínská automobilka Brilliance Automotive. Čekat na něj bude konkurence elektricky poháněných crossoverů, které už jsou či se brzy začnou prodávat: Jaguar I-Pace (už se představil v březnu v Ženevě), Audi e-tron (od letošního léta) a Mercedes-Benz EQT (během roku 2020).