name | autoweek.cz

Luxus pro Putina

Luxus pro Putina

09.05.2018 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Inaugurace ruského presidenta Putina ukončila dohady o dalším osudu projektu ruského luxusního automobilu Kortež (Cortege). Vladimir Putin totiž ke slavnostnímu ceremoniálu nepřijel tradičním Mercedesem třídy S, ale ruskou limuzínou Aurus Russia.
Inaugurace presidenta Putina otevřela novou kapitolu v historii ruského automobilového průmyslu, když nový president přijel ke slavnostnímu ceremoniálu novou luxusní limuzínou domácí produkce vzešlé z projektu Kortež (Cortege). Ke svému vystoupení tak připojil ještě jedno patriotické poselství pro posílení sebevědomí Rusů. Je v tom navíc další symbolika, protože Donald Trump na svou novou limuzínu Cadillac zatím stále ještě čeká.
 
Ruský exkluzivní automobil Aurus Russia ve verzi Senátní limuzína už na první pohled zaujme masivní chromovanou mřížkou chladiče ve stylu Rolls-Royce. Zajímavé je, že pod touto majestátní přídí byla hodně opotřebovaná poznávací značka, kterou od roku 1998 do loňského roku vozil vůz GAZ-3110 Volga, který byl vloni sešrotován. Limuzína je dlouhá 6062 mm (Mercedes-Benz S Pullmann je dlouhý 6499 mm), široká 2000 mm a vysoká 1695 mm.
 
Podle dostupných informací má vozidlo pohánět zážehový motor vlastní konstrukce NAMI V12 6,6 l se čtyřmi turbodmychadly označovaný jako Car motor. Jeho výkon by měl být 610 kW (830 k) a největší točivý moment 1320 N.m v rozsahu otáček 2200 až 4500/min. Motor je doplněn mild-hybridním systémem s elektrickou soustavou 48 V a motorgenerátorem. Jenže vozidlo pro inauguraci se muselo spokojit s motorem V8 biturbo o výkonu 440 kW (598 k). Tento motor, určený pro celý projekt Kortež, byl vyvinut ve spolupráci institutu NAMI a Porsche Engineering.
 
Vozidlo bylo postaveno s využitím tzv. Jednotné modulární platformy EMP a vyrobil ho závod FGUP NAMI. Ten bude na stejném základě vyrábět i tradiční sedan (tzn. kratší verzi Putinovy limuzíny), minivan a SUV, které by měly být oficiálně představeny na Mezinárodním autosalonu v Moskvě koncem letošního srpna. Tyto vozy by měly být dostupné i běžným zákazníkům, zatímco Senátní limuzína nikoliv. Pojmenována budou po věžích Kremlu - zatím je známé jen jméno minivanu Arsenal a sedanu Senat. Objednávky na automobily budou přijímány od září a prodej bude zahájen v prvním čtvrtletí příštího roku. Ještě koncem letošního roku by ale na sedany Aurus Senat měla přejít ruská vláda. Základním motorem pro všechny bude přeplňovaný čtyřválec 2,2 l o výkonu 180 kW (245 k).