name | autoweek.cz

Ford Bronco se vydává do Evropy

Ford Bronco se vydává do Evropy

04.07.2022 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Ford uvádí v omezeném množství na evropský trh off-road Bronco s pohonem 4x4, robustním designem, extrémními terénními schopnostmi a nejnovější generací technologií pro zvládání nejrůznějších terénních podmínek.
V roce 1966 byl v USA uveden první model Bronco. V roce 2020 Ford, po 25 letech, znovu představil Bronco v Severní Americe. Nyní Ford oznámil, že off-road Bronco, který se vyznačuje extrémní průchodností terénem, uvede i v Evropě. Čtyřdveřové Bronco výhradně s pohonem 4x4 bude na vybraných evropských trzích k dispozici v přísně omezeném počtu kusů od konce roku 2023. Díky exkluzivnímu systému Terrain Management System s až sedmi přepínatelnými jízdními režimy, Trail Toolboxu a sportovnímu offroadovému odpružení si Bronco poradí i těžkým terénem. Design vozu vychází z inspirací od původního Bronca z roku 1966, ale i současných robustních pick-upů řady F ze severoamerického trhu a sportovního Fordu Mustang.
 
Technologie pro začínající i zkušené off-road řidiče
Základem off-roadových technologií je Terrain Management System, který usnadňuje výběr nejvhodnějšího režimu pro aktuální podmínky. Vedle silničních režimů Normal, Eco, Sport a Slippery (kluzko) jsou zde speciální režimy Mud/Ruts (bláto/vyjeté koleje), Sand (písek) a v některých specifikacích režim Baja. V závislosti na zvoleném režimu se mění odezva motoru, převodovky i řízení.
 
Uzávěrka zadního diferenciálu se dodává standardně, na přání je k dispozici také uzávěrka předního diferenciálu a systém umožňující rozpojení předního stabilizátoru, který umožní dosáhnout maximální zkřižitelnost náprav.
 
Bronco nabízí také sadu terénních technologií Trail Toolbox. Trail Control funguje jako tempomat - řidič zvolí rychlost až do 32 km/h a vozidlo ji automaticky udržuje, zatímco řidič se soustředí na směrové vedení vozu v obtížném terénu. Systém Trail Turn Assist zmenšuje poloměr zatáčení při manévrování v terénu až o 40 %. Využívá k tomu vektorování hnacího momentu pomocí brzdové soustavy. Systém Trail One-Pedal Drive umožňuje zrychlovat a zpomalovat pouze pomocí pedálu plynu, což řidiči v náročných podmínkách usnadňuje přesnou regulaci rychlosti. Součástí stabilizačního systému AdvanceTrac jsou funkce ochrany před převrácením a stabilizace přívěsu.
 
Robustní základ
Nosnou strukturu tvoří ocelový žebřinový rám se sedmi příčkami. Přední náprava je s trojúhelníkovými rameny a dlouhozdvihovým odpružením vinutými pružinami. Zákazníci požadující maximální odolnost v terénu si mohou objednat robustní zakrytování spodních partií vozu od motoru přes převodovku a rozvodovku až po palivovou nádrž.
 
Bronco má odnímatelnou pevnou střechu rozdělenou na čtyři díly, z nichž dva lze uložit do speciálních vaků přímo ve voze. Všechny dveře lze s použitím jediného nástroje demontovat za osm minut aby si posádka mohla při jízdě v terénu dopřát ještě více svobody na čerstvém vzduchu a řidič měl lepší výhled. Díky bezrámovým oknům jsou dveře dost lehké pro snadnou manipulaci. Speciální úložné vaky umožňují bezpečně je uložit a během několika minut je opět nasadit. Zpětná zrcátka jsou před čelním sklem, kde jsou i po odstranění dveří.
 
Přístrojový panel je tvořen 8“ displejem a pro nejnovější generaci komunikačního a zábavního systému Sync 4 s bezdrátovou aktualizací Ford Power-Up je připraven centrální 12“ dotykový displej. K dispozici je i snadná integrace s aplikací FordPass. Standardně dodávaná 360° soustava kamer poskytuje pohled na kola.
 
Zákazníci mohou využít širokou nabídkou příslušenství, které se snadno montuje díky speciálním držákům vybaveným značkovými šrouby Bronco Bolts. K dispozici je světelná lišta na střechu, bodové reflektory na A-sloupky nebo hned několik variant přístřešků pro kempování v přírodě – zadní stan, střešní stan a boční markýza. Neoprenové potahy sedadel poskytují zvýšenou ochranu v nejnáročnějších terénních podmínkách, zatímco střešní ližiny a speciální nosiče na střechu a zadní dveře usnadňují přepravu lyží, jízdních kol nebo střešních boxů.