name | autoweek.cz

Ford uvedl elektrický E-Transit Custom

Ford uvedl elektrický E-Transit Custom

10.05.2022 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Ford Pro představil nový plně elektrický E-Transit Custom, střední dodávkový vůz, jehož výroba se rozeběhne ve druhé polovině roku 2023. Díky podpoře celého ekosystému softwaru a služeb Ford Pro slibuje bezkonkurenční zákaznickou zkušenost a maximální produktivitu.
Ford Pro pokračuje v elektrifikaci svých užitkových vozů. Ford E-Transit Custom je druhý zcela elektricky poháněný užitkový vůz s akumulátory v řadě. E-Transit Custom a jeho osobní protějšek E-Tourneo Custom jsou první dva z celkem čtyř plně elektricky poháněných modelů užitkových vozidel, které Ford Pro uvede v Evropě do roku 2024.
 
V důležitém segmentu do užitečné hmotnosti 1 t by měl E-Transit Custom/E-Tourneo Custom usnadnit firemním zákazníkům přechod na elektrifikované užitkové vozy. Technické podrobnosti o novém E-Transit Custom Ford zveřejní až při veletrhu IAA Transportation v září 2022. Všechny varianty Transitu Custom bude vyrábět joint venture Ford Otosan v závodě v tureckém Kocaeli, který je evropskou výrobní základnou Transitu.
 
Ford E-Transit Custom je vyšší a širší než současný model. Má nový světelný podpis s LED světlomety vpředu i vzadu. Elektrická architektura vozu E-Transit Custom umožní dojezd až 380 km a nabídne rychlé nabíjení. Vozidlo navíc nabízí tažnou kapacitu pro přívěs podobnou verzi s turbodieselem. Jeho konektivita, včetně palubního modemu FordPass Connect, také zajišťuje síťové propojení a spolehlivé připojení k infrastruktuře Ford Pro. Nový Transit Custom ale nebude pouze elektrický. Ford potvrdil, že bude i ve verzích na benzin a naftu a v plánu je také hybridní verze.
 
Řada užitkových vozů Ford bude kompletně elektrifikována v roce 2024. Budeme však muset být trpěliví. Nový E-Transit Custom se neočekává dříve než koncem příštího roku. Lehké užitkové vozidlo Ford E-Transit už sjíždí z montážní linky od března letošního roku. Do roku 2024 spatří světlo světa další tři elektromobily - Ford Transit Courier a dva osobní vozy Tourneo Custom a Courier.
 
Nový Transit Custom byl kompletně navržen a vyvinut Fordem, ale v rámci uzavřeného partnerství bude i základem budoucího Volkswagenu Transporter, rovněž elektrického.